SZF informeert DNA-commissie over basisverzekering
09 Mar 2017, 11:02
foto
SZF-directeur Rick Kromodihardjo en voorzitter van de vaste commissie Volksgezondheid, Jennifer Vreedzaam, tijdens het onderhoud over de uitvoering van de BaZo-verzekering. (Foto: SZF)


De vaste commissie Volksgezondheid van De Nationale Assemblee heeft een onderhoud gehad met de directie van het Staatsziekenfonds (SZF). Op de agenda stond evaluatie van de overname en uitvoering van de BaZo-verzekering door het SZF. Volgens commissievoorzitter Jennifer Vreedzaam is het goed om een vinger aan de pols te houden. Directeur Rick Kromodihardjo zei dat de SZF transparantie en openbaarheid van bestuur voorstaat en altijd bereid is informatie te verstrekken aan instanties die de behoefte daartoe aangeven.

Hoofd Juridische Dienst, Jolanda Pronk, gaf een presentatie om de commissie een beter inzicht te geven in de operaties van het SZF. Vreedzaam stelde onder meer aan de kaak dat in de samenleving verwarring bestaat over de twee basiszorgproducten die het SZF sinds 2016 in vanwege de overheid uitvoert, met name BaZo en BZV. De BaZo-kaart wordt door het SZF in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken verstrekt aan kinderen tussen 0 en 16 jaar en seniorenburgers vanaf 60 jaar. Tot nu toe komt iedereen met de Surinaamse nationaliteit die in een van deze twee leeftijdscategorieën valt, in aanmerking voor de BaZo-kaart. De BZV-kaart wordt verstrekt aan degenen tussen 17 en 59 jaar die vroeger on- en minvermogenden werden genoemd. De BZV-kaart krijgt iemand in deze leeftijdscategorie pas wanneer het ministerie van Sociale Zaken en Volkshuisvesting heeft besloten dat betrokkene voor deze kaart in aanmerking komt.

Was het zo dat het SZF bij de start van zijn dienstverlening op 16 maart 1981 als primaire taak had het verzekeren van de landsdienaren, de aan hen gelijkgestelden, hun gezinnen en de gepensioneerde landsdienaren en diens gezinsleden, anno 2017 draagt het als werkarm van het ministerie van Volksgezondheid zorg voor de verzekering van ruim 75 procent van de verzekerdenpopulatie in Suriname. Sinds 1989 laat de organisatie ook de zogenoemde vrijwillige verzekerden toe.

De delegatie bestond uit commissievoorzitter Jennifer Vreedzaam en de leden Silvana Afonsoewa, Dew Sharman en Djoties Jaggernath. De parlementariërs waren vergezeld van Cheryl Dijksteel en Nancy Gooding, adviseurs van de vaste commissie Volksgezondheid, deelt het SZF mee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May