Koulen pleit voor vrijspraak voor cliënt in Meriba-zaak
08 Mar 2017, 22:25
foto


Raadsman Oscar Koulen heeft op de rechtszitting van dinsdag gepleit voor zijn cliënt Errol S. De advocaat vroeg om vrijspraak voor zijn cliënt in drie ten laste gelegde feiten. Voor een ander feit vroeg de raadsman om het Openbaar Ministerie niet ontvankelijk te willen verklaren. Tegen deze verdachte is er een celstraf van acht jaar geëist door het OM.

De raadsman voerde aan dat er een verschil is tussen diefstal middels geweld en afpersing. Volgens Koulen is er sprake van afpersing als er gelet wordt op de modus operandi. Hij voerde aan dat afpersing zich onderscheidt van diefstal met geweld, doordat bij afpersing in plaats van de wegnemingshandeling van de dader de handeling van het slachtoffer die door dwang is bewerkstelligd, centraal staat. Door geweld of bedreiging moet het slachtoffer zich gedwongen hebben gevoeld tot afgifte van het goed. Als de overvaller zelf de goederen wegneemt, dan is er volgens Koulen sprake van diefstal met geweld.

Voor het feit ‘poging tot doodslag’ vindt de raadsman dat het OM niet ontvankelijk verklaard moet worden. Hij benadrukte dat zijn cliënt geraakt werd tijdens de schotenwisseling. Volgens Koulen is het moeilijk voor iemand die reeds uitgeschakeld is nog te pogen een ander te doden. Aan het begin van het onderzoek had Errol S. aangegeven dat vermoedelijk niet de politie op hem geschoten had, maar juist een van de medeverdachten. De kogel bereikte zijn achterhoofd terwijl de politie aan de voorzijde was. Hij wilde uit het voertuig stappen, maar werd tegen gehouden door de medeverdachte. Koulen merkte op dat het verdedigingsbelang van zijn cliënt geschaad is, omdat er geen onderzoek hierover is gedaan om achter de waarheid te komen: is er door de politie op Errol S. geschoten of door de medeverdachte.

Ook voor overtreding Vuurwapenwet vroeg de raadsman om vrijspraak. Hij voerde aan dat deze overtreding persoonsgebonden is en zijn cliënt heeft nooit een wapen in zijn bezit gehad. Volgens hem kan er geen sprake zijn van tezamen en in vereniging dan wel medeplegen. Bij de aanhouding is er geen wapen bij Errol S. gevonden. Deze zaak zal op 4 april verder behandeld worden.

Wanita Ramnath

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May