Recessie Brazilië bereikt dieptepunt
08 Mar 2017, 12:09
foto
In Brazilië hebben 12,9 miljoen mensen nu geen werk. (Foto: AFP)


Zuiderbuurland Brazilië is al twee jaar in een recessie. Volgens de jongste cijfers is het de diepste economische teruggang ooit voor het land. De economie is in 2016 gekrompen met 3,6%, wat betekent die nu 8% kleiner is dan in december 2014.

Het land is hard getroffen door de daling van de grondstoffenprijzen en een interne politieke crisis die het vertrouwen van investeerders heeft ondermijnd. Maar analisten geloven dat de economie vanaf nu moet beginnen aan te trekken.

In de twee jaren van recessie is het aantal werklozen gestegen met 76% tot 12,9 miljoen. Brazilië was ooit één van de snelst groeiende economieën in de wereld. Veel beleggers zagen de 'B' in de Brics landengroep als 's werelds beste groeipotentieel. De belangrijkste exportproducten - waaronder olie, soja en metalen, waren veelgevraagd. Maar naarmate de groei in het grootste deel van die groep, China, begon te vertragen, nam de vraag naar grondstoffen af en daalden de prijzen.

Een andere belemmerende factor is corruptie, die de Braziliaanse maatschappij tot op het hoogste niveau heeft overspoeld. President Dilma Rousseff is afgezet voor het illegaal manipuleren van overheidsrekeningen, en het betrekken van een aantal van 's lands grootste en meest bekende bedrijven.

Vierentwintig opeenvolgende maanden van negatieve groei is een sociale ramp voor een opkomend land als Brazilië. Het aantal werklozen is in een korte periode gestegen tot meer dan tot 12 miljoen mensen. Het is alsof de gehele bevolking van een land als Griekenland of Portugal nu op zoek is naar werk en die niet kunnen vinden.

Maar er zijn tekenen dat deze recessie snel voorbij kan zijn. De maandelijkse inflatiecijfers van Brazilië suggereren de prijzen in de economie stabiliseren, en de rente daalt in een sneller tempo dan verwacht. Dit zou de consumptie en de investeringen kunnen stimuleren en de herstel van het land kunnen versnellen. Maar een groot deel van het herstel van Brazilië blijft nog steeds afhankelijk van de vraag of de hervormingen van de regering in de overheidsuitgaven succesvol zullen zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May