Mathoera: Coalitie honds loyaal in kwestie-Alcoa
07 Mar 2017, 08:12
foto
Assembleelid Krishna Mathoera


Assembleelid Krishna Mathoera (VHP) vindt dat de coalitie onder aanvoering van Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, Suriname laat vallen in de kwestie-Suralco/Alcoa. Dit door haar passieve en dubbelslachtige houding. “De coalitie demonstreert dezelfde hondse loyaliteit, als in alle andere gevallen, zoals naschoolse opvang en Carifesta, waar transparantie en verantwoording ontbreken”, zegt Mathoera aan Starnieuws.

Mathoera krijgt de indruk dat de coalitie met deze dubbelslachtige houding het volk wederom zand in de ogen strooit. “Enerzijds lijkt het alsof ze opkomen voor het volk. Anderzijds fungeren ze als dekmantel, waardoor de regering de ruimte krijgt om haar eigen weg op te gaan met de multinational.” De parlementariër verwijst naar ‘kamerbrede’ ondersteuning en adviezen van januari. “Dit is toch een nationale zaak en nationale belangen genieten prioriteit boven de loyaliteit aan de regering en de multinational Alcoa”, stelt zij.

De Assembleevoorzitter kan dus met een krachtig optreden de kwestie op de agenda plaatsen. “En de regering, ter verantwoording roepen, om het besluit van november 2015 af te dwingen!” Mathoera begrijpt dus niet waarom parlementsvoorzitter niet dezelfde kordate en ferme houding etaleert zoals bij de behandeling van de Terugroepwet en de Wet op de Staatsschuld. Mathoera typeert de houding van Simons als zwak en ondermijnend naar het Surinaamse belang en loyaal aan de regering. “Elke keer als de oppositie haar stem laat horen, of de media lawaai maakt, zet de voorzitter de kwestie even op de agenda. Dit, kennelijk om de indruk te wekken dat ze het oprecht meent. Zo gauw de druk van de ketel is, gaat ze gewoon rustig voort met haar andere activiteiten.”

Geen besluit Brokopondo Overeenkomst
Het parlement heeft eensgezind besloten dat indien op 31 november 2015 de aluinaardeproductie de facto ophoudt, dit expliciet inhoudt dat de Brokopondo Overeenkomst door Suralco is beëindigd. Het parlement zou vaststellen dat voornoemde overeenkomst door de bauxietmaatschappij is beëindigd. “De aluinaardeproductie is allang opgehouden en het parlement heeft geen besluit genomen over de Brokopondo Overeenkomst.”

Met de ontbinding van de overeenkomst zou de waterkrachtcentrale gratis en in goed functionerende staat aan Suriname, toebehoren. Alle rechten die aan Suralco volgens het Surinaams recht waren verleend, komen te vervallen. Evenals alle energieovereenkomsten tussen partijen, in het bijzonder de overeenkomsten van 1966 en 1999. Het volk zou de energie goedkoper kunnen krijgen. En de Staat hoeft jaarlijks geen US$. 60 miljoen meer aan de Alcoa te betalen.
Mathoera benadrukt dat het parlement in het besluit van november 2015, aangaf dat er over deze punten niet onderhandeld moet worden met de Alcoa/Suralco. “Ze zijn hard, helder en duidelijk vastgelegd in de Brokopondo Overeenkomst!” En toch, zet de onderhandelingscommissie geleid door Dilip Sardjoe de gesprekken voort op basis van de afgewezen MoU.

Alcoa ‘strongly disagrees’
De Suralco/Alcoa heeft in een brief van 7 december 2015 aan de minister van Natuurlijke Hulpbronnen kenbaar gemaakt, dat Alcoa krachtig stelling neemt “strongly disagrees”, dat de Brokopondo Overeenkomst voor 2032 eindigt. Dit op grond van het stopzetten van de aluinaardeproductie of welk ander argument, en dat zij hun recht en hun positie behouden en zullen verdedigen. De multinational gaf in de brief aan bereid te zijn om vrijwillig de overeenkomst te beëindigen, op basis van de voorwaarden in de MoU. En dat zij ook gewillig was het parlement hierover te consulteren, geeft Mathoera aan.

“De regering had dit aan ons moeten voorleggen. Volgens deze brief verschilt de visie van de multinational 180 graden met de visie van het voltallige parlement. Wij hadden hierover moeten debatteren om een besluit te nemen. Maar dit is niet op de agenda geplaatst.” De regering krijgt alle ruimte om voorstellen te doen en door te gaan en de assemblee als orgaan laat zich desavoueren.

Kans arbitrage verspeeld
Suriname heeft zich vanaf 1958 aan alle verplichtingen gehouden. Het is juist de Alcoa, die vroegtijdig de activiteiten heeft stopgezet. “En met de onderhandelingen in een waas van geheimzinnigheid en zonder nationale betrokkenheid is de regering bezig haar kansen op een succesvolle arbitrage te verspelen.” Mathoera blijft erbij dat Suriname moest gaan voor schadevergoeding voor inkomstenderving voor de resterende tijd tot 2033. Verder, de directe overdracht van de Afobaka dam en een gedetailleerd plan met een daaraan gekoppeld bedrag voor de rehabilitatie van de gemijnde gebieden en de plant na ontmanteling.

De regering had deskundigheid moeten bundelen en desnoods buitenlandse experts erbij betrokken, om de bijkans 100 jarige relatie met Alcoa op een adequate, nette en zakelijke manier af te sluiten. “Helaas kiest de regering ondersteund door de coalitie wederom voor enge groepsbelangen in plaats van voor het nationaal belang.”
In februari liet de Alcoa tijdens een bijeenkomst met de parlementsleden weten dat onderhandeling met Suriname doorgaat op basis van de afgewezen MoU. Dit kwam als een schok over. Het parlement vond dit onacceptabel. Simons schreef een vergadering uit voor 23 februari, maar verdaagde deze omdat de president niet aanwezig was om vragen te beantwoorden. Bijkans twee weken verder, en de kwestie Suralco/Alcoa is nog steeds niet op de agenda.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May