Mexico vecht deportaties aan met rechtsbijstandscentra
05 Mar 2017, 10:33
foto
Migranten die een overtreding begaan, zelfs een verkeersovertreding, zullen worden uitgezet. (Foto's: Reuters)


Mexico heeft rechtsbijstandscentra geopend op consulaten in 50 steden van de Verenigde Staten (VS) om zijn burgers te beschermen tegen uitvoering van strengere immigratiewetten. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, Luis Videgaray, heeft zijn bezorgdheid over de rechten van de Mexicanen in de VS opnieuw benadrukt.

Maar de rechtsbijstandscentra zullen volgens hem “illegaliteit” niet bevorderen. Mexico maakt zich zorgen over de invloed die richtlijnen die president Donald Trump vorige maand heeft gegeven, zullen hebben op het leven van zijn burgers. Trump heeft federale agenten opgedragen samen te werken met de lokale politie en immigratieambtenaren om de uitzettingsprocedures af te dwingen.

Miljoenen Mexicanen die vele jaren in de VS hebben gewoond, worden plotseling geconfronteerd met het vooruitzicht op een langdurige en kostbare juridische strijd tegen uitzetting. De nieuwe centra zullen kosteloze rechtsbijstand bieden aan Mexicaanse burgers die het gevoel hebben dat hun rechten in de VS worden bedreigd.

De bilaterale betrekkingen tussen de twee grenslanden hebben het laagste niveau in decennia bereikt. Een week na zijn beëdiging in januari, heeft Trump zijn voornemen bevestigd om een muur langs de zuidgrens van zijn land, die zich uitstrekt over 3.200 km te bouwen. Hij staat erop dat Mexico de kosten voor ‘zijn’ grensmuur moet betalen.

De opmerkingen hebben ertoe geleid dat de Mexicaanse president Enrique Pena Nieto zijn bezoek op 31 januari aan Washington heeft geannuleerd. Hij heeft extra middelen aangekondigd om de rechten van de Mexicaanse burgers in de VS te beschermen.
Minister Videgaray heeft vorige maand tijdens een bezoek van zijn Amerikaanse ambtgenoot, Rex Tillerson en het hoofd van de Binnenlandse Veiligheid, John Kelly, gezegd dat het beleid van president Trump naar Mexico toe een bron van "zorg en irritatie" is. Er zijn naar schatting elf miljoen illegale immigranten in de VS, van wie naar verluidt zes miljoen Mexicaanse burgers zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May