Cuba worstelt om te voldoen aan behoefte sigaren
04 Mar 2017, 16:13
foto
Een vrouw doet de label om een sigaar in de Corona Tobacco Factory in Havana, Cuba.(Foto's: Reuters)


Cuba heeft moeite om te voldoen aan de vraag van een aantal luxe merken sigaren. Het land heeft een slechte tabaksoogst gehad en kampt met een stijgende vraag, zeggen industriële experts tijdens de jaarlijkse sigarenfestival in Havana aan Reuters.

Het El Niño weer heeft overmatige regenval gebracht en ontijdige droogte alle Cubaanse gewassen beschadigd. Ook de delicate tabaksplanten die nodig zijn voor de kwaliteitstabak. Sigaren zijn de vierde grootste exportproduct van Cuba.
"De kwaliteit was vroeger beter," zegt tabak fabrieksarbeider Mavelys Linares tijdens één van de door het festival georganiseerde tours naar de westelijke provincie Pinar del Rio, waar de meeste van Cuba’s tabak wordt geteeld. "Het heeft gewoon niet dezelfde structuur."

Linares besteedt acht uur per dag om gekreukelde bruine tabaksbladeren plat te strijken die zes maanden eerder zijn gedroogd en gerijpt in luchtige schuren. "Het is de schuld van het weer. Er zijn goede jaren en slechte," zegt de 43-jarige vrouw wiens man een plantage heeft.

Industriële tabaksexperts zeggen dat Cuba niet in staat is om bepaalde luxemerken te leveren als gevolg van de slechte oogst. Ze waren een week bijeen op het Habanos-festival dat vrijdag is geëindigd.

"Ze zijn door moeilijke oogsten beperkt in hun Cohiba Behikes tabak", zegt David Savona, redacteur van Cigar Aficionado magazine, die dat merk in 2010 uitriep tot Sigaar van het Jaar. "En er lijken ook minder van bepaalde grote sigaarsoorten te zijn. Cohiba Esplendidos zijn nu een beetje moeilijk te vinden. Voor grote sigaren zijn er immers grote bladeren nodig."

Volgens Savona en andere sigaar kenners is de beperkte aanvoer niet per se een slechte zaak. "Als je de goede tabak niet hebt om Cohiba te maken, dan moet je het niet maken, en Cuba heeft dat begrepen", zegt Christoph Puszkar, marketing directeur van 5th Avenue Products, dat Habanos importeert in Duitsland, Oostenrijk en Polen. "Wij controleren 20-30 procent van alle goederen die op onze markten komen. We hebben geen slechte indruk gehad van de kwaliteit."

De slip in het aanbod komt omdat de vraag naar Cubaanse sigaren stijgt in het buitenland als gevolg van groei in opkomende markten en thuis door een sprong in het toerisme. De verkoop van sigaren in Cuba is vorig jaar gestegen met 5% tot US$ 445 miljoen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May