Chili: Watervoorziening hoofdstad hersteld
02 Mar 2017, 08:38
foto
Inwoners hebben dagen water gehaald bij tijdelijke water stands. (Foto's: AP)


De watervoorziening in het grootste deel van de hoofdstad van Chili, Santiago, is hersteld. Overstromingen en aardverschuivingen hadden in het weekend de rivier Maipo, die het grootste deel van de stad voorziet van water, vervuild met modder en puin.

Bedrijven en scholen moesten gesloten blijven en vier miljoen mensen waren zonder drinkwater. Het waterbedrijf had gezegd dat het even zou duren om de 15.000 kilometer lange leidingen te vullen. De watertoevoer van de rivier Maipo moest worden afgesneden totdat het water weer helder was.

Minstens drie mensen zijn omgekomen en 19 anderen worden vermist nadat rivieren buiten hun oevers traden en bruggen werden weggespoeld door het noodweer in de Andes. Een twaalfjarig meisje kwam om toen de auto waarin ze reisde met haar familie door een aardverschuiving in de regio O'Higgins, ten zuiden van Santiago, van de weg werd geveegd. Twee anderen zijn overleden in Cajon del Maipo.

Meer dan 60% van de huishoudens in Santiago werd zondag wakker met drooggelopen kranen. Velen stonden sindsdien in wachtrijen met emmers en pannen om water te vullen dat de autoriteiten distribueerden. Sommige winkels waren uit hun voorraad drinkwater, terwijl er bij sommige supermarkten schermutselingen zijn gemeld tussen mensen die voorraden wilden inslaan. Het schooljaar dat maandag zou beginnen, is uitgesteld. Restaurants en bedrijven in de getroffen gebieden was bevolen om te sluiten.

De overstromingen volgen na maanden van droogte en een reeks dodelijke bosbranden die wekenlang hebben geduurd.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May