Arbeid en Newmont: Decent Work is belangrijk
02 Mar 2017, 14:02
foto


De minister van Arbeid, Soewarto Moestadja, en de Senior Director External Relations van Newmont Suriname, Albert Ramdien, zijn op één lijn over Decent Work. Beiden vinden dit een belangrijk concept bij het ontwikkelen van economische activiteiten. Ramdien bracht dinsdag met een delegatie een bezoek aan het ministerie. Het ministerie wil op technisch niveau samenwerken en overleg plegen met Newmont. Er vindt al regulier overleg plaats tussen het bedrijf en stakeholders waaraan ook Arbeid participeert.


Bij Decent Work spelen onder meer de arbeidsstandaarden en sociaal dialoog een belangrijke rol, evenals de creatie van goede banen en sociale bescherming. Newmont benadrukte het aspect van ‘supply chain management’. Dit is van belang voor het garanderen van maatschappelijk verantwoord ondernemen in de hele keten van goederen en diensten die het bedrijf afneemt. Vanuit de internationale regelgeving zijn op dit stuk regels vastgelegd voor multinationals.

Newmont wil vooral banen voor personen uit de Surinaamse beroepsbevolking creëren. Moestadja benadrukte de noodzaak van goede arbeidsstandaarden die in werking moeten zijn, maar haalde ook aan het belang van de ‘ease of doing business’. Er zijn in deze periode meer dan 6 arbeidswetten aanhangig gemaakt bij De Nationale Assemblee, waarvan vijf (5) reeds zijn goedgekeurd (uitzendarbeid, vakverenigingsvrijheid, collectieve onderhandelingen, sociaal dialoog en arbeidsinspectie), zegt Moestadja.

Hij kondigde de drie wetten aan, die nu behandeld worden in het Arbeidsadviescollege die betrekking hebben op moederschapsbescherming, contractarbeid en de ontslagwetgeving. Tot 2020 zijn nog een aantal andere wetten gepland, waardoor de oude arbeidswetgeving uit de jaren ’40 en ’60 zal zijn herzien.

De Newmont-delegatie bestond verder uit Helgaard Visagie, Human Resources en Dominique van Dijk, Institutional Relations Manager. De minister werd bijgestaan door de directeur Jimmy Belfor en de onderdirecteur Juridische en Internationale Zaken, Glenn Piroe, zegt de voorlichting van Arbeid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May