St.Vincentius ziekenhuis boos over late uitbetaling
01 Mar 2017, 14:28
foto
Manodj Hindori, algemeen directeur St. Vincentius Ziekenhuis


Het personeel van het St. Vincentius Ziekenhuis is misnoegd over dat na protesten vandaag pas door de overheid geld is overgemaakt van de Finabank naar De Surinaamsche Bank. De salarissen worden nu verwerkt. "Wij hopen dat vandaag nog het personeel wordt uitbetaald," zegt algemeen directeur Manodj Hindori om commentaar gevraagd aan Starnieuws.


Vanmorgen heeft het personeel om rekenschap gevraagd over de uitbetaling. De werkers zijn toegesproken door Hindori, die om 12.00 uur uitsluitsel beloofde. Vanmiddag is de mededeling gedaan dat het geld is overgemaakt. Al mopperend is het werk hervat, met de dreiging dat morgen de acties hervat worden als het geld niet is gestort op hun rekening.

Het Staatsziekenfonds (SZF) is de belangrijkste instantie dat geld aan het ziekenhuis moet overmaken. "De gelden van SZF worden volgens een ingewikkeld systeem via Financiën en Centrale Bank van Suriname overgemaakt naar de Finabank, waarna het weer van daaruit naar onze huisbank, de DSB, moet worden getransferd. Pas bij ontvangst bij de DSB kunnen wij de betaalopdrachten geven om de salarissen aan ons personeel over te maken. Deze omslachtige weg wordt al maanden bewandeld, maar vooral in deze korte maand februari met 28 dagen is de tijd erg krap," legt Hindori uit. SZF en de Finabank doen enorme inspannen om zaken voor mekaar te krijgen, maar zij zijn ook afhankelijk van allerlei garanties dat de gelden daadwerkelijk gestort worden, merkt de ziekenhuis directeur op.

Schandalig
"Ik vind het schandalig dat ziekenhuizen pas op de valreep over hun gelden kunnen beschikken. Iedereen weet dat in februari de salarissen op de 28e van de maand betaald moeten worden, maar toch wordt het betaalproces op de een of andere manier vertraagd. Het personeel van de ziekenhuizen wordt terecht boos, want de mensen hebben ook hun verplichtingen naar hun kinderen en gezinsleden toe," windt Hindori zich op.

De ziekenhuizen moeten het al jaren maar doen met sterk verouderde ligdagtarieven, waardoor ze al lang volledig door hun reserves heen zijn. "We hebben niet eens een reserve van een dag, we zijn al gelijk in de problemen als het geld een dag langer uitblijft. Op deze manier kunnen ziekenhuisdirecties hun instelling niet meer draaiende houden. Het is constant brandjes blussen en bedelen om geld. Iedereen roept al die tijd dat er gewerkt wordt aan oplossingen, maar ‘terwijl het gras buiten groeit sterft het paard in het ziekenhuis’. Ik zie de ziekenhuissector in elkaar klappen en we vechten al zo lang voor oplossingen. Hopelijk komt er meer begrip dat het zo echt niet langer kan. Ik hoop dat de beleidsmakers beseffen dat je niet zo kunt sollen met salarissen van zoveel werknemers in de ziekenhuizen, er ontstaat veel onrust en demotivatie in de sector," stelt Hindori.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May