BvL en ALS uiten misnoegen over salariëring leerkrachten
01 Mar 2017, 13:36
foto
De leiding van BvL en ALS tijdens een persconferentie vandaag. Links voorzitter Wilgo Valies. Naast hem raadsman Gerold Sewcharan. (Foto: Raoul Lith)


De Bond van Leraren (BvL) en de Alliantie van Leerkrachten in Suriname (ALS) hebben beroep aangetekend tegen het vonnis van rechter Suzanne Shu. Deze onderwijsbonden is verboden om de staking die in januari is gehouden, voort te zetten. Deze was opgeschort. Tijdens het proces hebben de ALS en de BvL om 8 uur, tijdens schooltijd, een ledenvergadering gehouden. Het is niet verboden door de rechter om niet meer te staken over het herwaarderingsprogramma, zegt advocaat Gerold Sewcharan op een persconferentie die de BvL en ALS vandaag hebben gehouden.

Vakbondsleider Wilgo Valies vindt dat er heel wat dingen scheef zijn rond de herwaardering. Het klopt volgens hem helemaal niet wat raadsadviseur Eddy Jozefzoon meedeelt. Het overgrote deel van de leerkrachten, 3e en 4e graad gaan nauwelijks vooruit, legt Valies met cijfers uit. Het bestedingsinkomen na herwaardering is nog geen 2% meer. De brutobedragen, inclusief de voorziening die gegeven was in afwachting op het herwaarderingsprogramma, gaan met ongeveer 35% omhoog, terwijl de inflatie van vorig jaar 55% was. De leerkrachten van het basisonderwijs krijgen netto nauwelijks iets in hun portemonnee volgens Valies. De groepen die substantieel vooruit gaan, zijn de onderwijsgevenden met 1e en 2e graads bevoegdheid. Het gaat om een kleine groep, benadrukt Valies.

Een ander punt waar de BvL en ALS niet over te spreken zijn, is de resolutie waarin is bepaald dat onderwijsgevenden losgekoppeld zijn van de Fiso-reeks. Zij zullen nieuwe entiteiten krijgen als werkgevers. Valies voert aan dat leerkrachten niet van werkgever kunnen veranderen, zonder dat zij inspraak hebben gehad. De BvL en ALS gaan hier niet akkoord mee.

De BvL en de ALS beleggen zaterdag een algemene ledenvergadering om het vonnis van de rechter en de resolutie van de regering te bespreken. Valies is ervan overtuigd dat de leerkrachten niet akkoord zullen gaan met zaken die eenzijdig worden opgelegd. Onderwijsgevenden bij het bijzonder onderwijs zullen niet meer gelijkgesteld zijn met landsdienaren, terwijl bij het openbaar onderwijs dit wel het geval is. Dit is ook een punt van ontevredenheid. De BvL en ALS willen garanties inbouwen dat leerkrachten op tijd worden uitbetaald. Bij het bijzonder onderwijs komt het vaak voor dat subsidies niet op tijd worden overgemaakt. Zaterdag zullen de leden van de BvL en ALS hun standpunt bepalen over de beslissingen die genomen zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May