Hoge waterstand stuwmeer wordt gemonitord
22 Feb 2017, 07:18
foto
Kolonel Jerry Slijngaard, coördinator van NCCR, bezorgd over de situatie van het stuwmeer. (Foto: René Gompers)


De situatie bij het stuwmeer wordt in de gaten gehouden. Kolonel Jerry Slijngaard, coördinator van het Nationaal Coördinatie Centrum Rampenbeheersing (NCCR), deelt mee dat maandag de melding is binnengekomen dat bij Atjoni het meer buiten zijn oevers is getreden. Een zorgpunt zijn de hulpdammen. Hun integriteit is aangetast door zowel illegale als legale goudzoekers. Tot nu toe is er geen reden tot paniek, geeft Slijngaard aan.

“Atjoni is inderdaad onderwater geweest,” bevestigt Slijngard. “We hopen dat deze ontwikkeling zich niet voortzet. Als het meer zich blijft vullen zullen er ander zaken komen bij kijken, zoals spuien. En dat zal weer consequenties met zich meebrengen. De hulpdammen kunnen onder zwaardere druk komen te staan, geeft Slijngaard aan.

"We hebben oog voor de wegen en de bruggen in het binnenland, de bevolking die zich verplaatst van het water. Het is de bedoeling dat wij zodanig monitoren dat wij kunnen anticiperen op gevallen die eventueel kunnen voorkomen," zegt de NCCR-coordinator.

Samen met deskundigen van Suralco, die de stuwdam beheert, worden zaken nauwkeurig gevolgd. Het is protocol dat NCCR per onmiddellijk gemeld wordt als zakenuit de hand dreigen te lopen, geeft Slijngaard aan. “Tot op dit moment hebben we geen meldingen van Suralco binnengekregen,” benadrukt de overste. “Ik ga geen uitspraak doen over het wel of niet hebben van een dreiging,” zegt Slijngaard. “Wat wij wel zeggen is dat de integriteit van de hulpdammen inderdaad is aangetast. Goudzoekers zijn de dammen heel dicht genaderd. Er is door de overheid opgetreden. De mensen zijn weggehaald maar na een periode zijn ze terug. We hebben nu reeds deskundigen gevraagd om ernaar te kijken want we willen niet onaangenaam verrast worden.”

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May