VS treft sancties tegen vicepresident Venezuela
14 Feb 2017, 10:11
foto
Tareck El Aissami (l) is een krachtige figuur in Venezuela. Hij is vorige maand benoemd door president Nicolas Maduro. (Foto: AFP)


De Verenigde Staten (VS) heeft sancties opgelegd aan de nieuwe vicepresident van Venezuela. Washington beschuldigt hem van betrokkenheid bij de internationale drugshandel.

Tareck El Aissami staat nu op de Amerikaanse narcotica straflijst voor drugsbaronnen. Hij zou "een belangrijke rol in de internationale drugshandel spelen." Er zijn ook strafmaatregelen getroffen tegen de rijke zakenman Samark Lopez, die wordt omschreven als de rechterhand van El Aissami. President Nicolas Maduro heeft El Aissami vorige maand benoemd.

El Aissami heeft niet onmiddellijk gereageerd, maar heeft eerder ontkend dat hij criminele banden heeft. Hij wordt gezien als een krachtige figuur binnen de regerende PSUV partij. Maduro heeft hem belangrijke bevoegdheden toevertrouwd die normaal alleen zijn voorbehouden aan de president. Die bevoegdheden omvatten het bepalen van departementale begrotingen en het onteigenen van private bedrijven.

Het Amerikaanse ministerie van Financiën voert aan dat El Aissami enorme transporten van verdovende middelen uit Venezuela door de lucht en over zee heeft gefaciliteerd. Het zegt ook dat de veroordeelde Venezolaanse drugsbaron Walid Makled hem betaalde om de drugszendingen te beschermen. De sancties zijn bevriezen van zijn bezittingen in de VS en hij mag het land niet binnenkomen.

John E. Smith, waarnemend directeur van het Amerikaanse departement Foreign Assets Control van het ministerie van Financiën, zegt dat de strafmaatregelen het hoogtepunt zijn van een onderzoek "naar belangrijke drugshandelaren in Venezuela en om te bewijzen dat macht en invloed degenen die zich met deze illegale activiteiten bezighouden, niet beschermen.” Hij voegt eraan toe: "Deze zaak benadrukt onze voortdurende focus op drugshandelaren en degenen die hen helpen hun illegale opbrengsten wit te wassen via de Verenigde Staten."

Er zijn ook sancties getroffen tegen dertien bedrijven die worden gelinkt aan Lopez, de Venezolaanse zakenman die de rechterhand zou zijn van El Aissami. Het gaat om bedrijven in de Britse Maagdeneilanden, Panama, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Venezuela. In een verklaring zegt Lopez dat hij zich niet bezighoudt met drugshandel. Hij heeft ook gesteld dat er geen feitelijk bewijs of juridische rechtvaardiging is voor het plaatsen van zijn naam op de straflijst anders dan dat hij en El Aissami persoonlijke vrienden zijn.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May