Grassalco behaalt vorig jaar resultaat van US$ 3,2 miljoen
13 Feb 2017, 00:01
foto
De crusher van NV Grassalco op haar operatie te Royal Hill in Brokopondo produceert steenslag. (Foto's: Grassalco)


Uit de voorlopige cijfers blijkt dat NV Grassalco het vorige jaar een positief bedrijfsresultaat van US$ 3,2 miljoen (SRD 24 miljoen) is behaald. Deze opbrengst is te danken aan inkomsten uit royalty's, de verkoop van steenslag, goud uit de eigen operatie en uit beleggingen. Het doel voor 2016, namelijk een operationeel resultaat van US$ 500.000 bereiken, exclusief de royalty-inkomsten uit de Delfstoffen-overeenkomst, is niet gehaald.

NV Grassalco deelt mee dat de verdere diversificatie dit jaar voortgezet in de nieuwe planning. Het uitstellen van enkele (kapitale) investeringen en minder afzet van steenslag door de ongunstige economische omstandigheden in het afgelopen jaar, heeft NV Grassalco niet weerhouden om 2017 optimistisch in te gaan.
Dit jaar zal Grassalco haar exploratie-programma's naar voorkomens van steenslag en goud intensiveren. In de planning staan voorts booractiviteiten in een joint venture in het concessiegebied in het Lelygebergte in Sipaliwini en de verkoop van zand uit het eigendomsterrein te La Solitude in Commewijne. In verband met diversificatie van haar portfolio en vergroting van de inkomsten zullen er enkele nieuwe projecten worden uitgevoerd.

Vorig jaar is lokaal en regionaal totaal ongeveer 155.000 ton steenslag verkocht. Dat jaar nam de omzet van steenslag fors toe door de exportorder naar Guyana. Dit project loopt tot en met het derde kwartaal van 2017. Op haar verwerkingsplant te Maripaston in Para (kleinschalige goudwinning), is er zonder gebruikt van kwik 37,5 kilo goud geproduceerd, 7,5 kilo minder dan gepland, zegt het bedrijf.

Veel projecten op stapel
Op haar steenslagconcessie te Worsteling Jacob in Phedra wordt het boorprogramma naar granietvoorkomens ook voortgezet. Deze activiteit is onderdeel van een haalbaarheidsstudie voor het opzetten van de Phedramijn. Bij een positief resultaat, zullen in het vierde kwartaal vanuit deze productielijn hoge kwaliteit steenslag en boulders worden geproduceerd.

Een feasibility study is voorts in de planning om de mogelijkheden voor het op-/doorstarten van de Patamacca Operation in het district Marowijne in kaart te brengen voor de productie en export van natuursteen. In voorbereiding is ook de bouw van een eigen goudopkoop unit in Brokopondo. Het verder promoten van het in 2016 geïntroduceerd product 'Steenslag in een zak' staat ook op programma. Dit product heeft, naast het voorzien in een behoefte van de consument, ook een grote bijdrage geleverd aan de naamsbekendheid van Grassalco als bouwmaterialen-producent en leverancier.

Dit jaar wil Grassalco haar concessies verder optimaal beheren door effectieve controle uit te oefenen op exploitatie-activiteiten door derden en het opzetten van een inningssysteem ten behoeve van de maatschappij.

Verruimen inkomstenbronnen
De onderneming zal blijven investeren in andere mogelijkheden voor het verruimen van bestaande en nieuwe inkomstenbronnen. Enkele van die projecten zijn de productie van zand op het eigendomsterrein te La Solitude. De bewoners zijn in 2016 tijdens een openbare meeting op de hoogte gebracht van het project. Binnenkort start de Anton de Kom universiteit van Suriname een Milieu- en sociale effectenanalyse studie (Esia) in het gebied. Een mogelijke overname van een metakaolien-project is in studie.

Het opzetten van een goudopkoop-operatie in Brokopondo en de verkoop van woningen op haar vastgoedproject te Vredenburg in Wanica zijn twee beleggingsvormen voor meer inkomstenvergroting. Zo ook de acquisitie activiteiten i.v.m de export van steenslag naar de regio. Deze en andere investeringen moeten ertoe leiden dat de operaties van het bedrijf totaal onafhankelijk opereren van de royalty inkomsten die verkregen worden uit de Delfstoffenovereenkomst. De keuze in investeringsprojecten moet op lange termijn waarde creëren en superieure rendementen bieden die aangewend worden voor de continuïteit van de onderneming en het verbeteren van het welzijnsniveau in Suriname.

Grassalco streeft ernaar een goede werkgever te zijn en gekwalificeerde, getalenteerde en toegewijde medewerkers aan te trekken en te behouden. Het bedrijf is vorig jaar opnieuw gecertificeerd. Dit jaar zal verder worden gewerkt aan het verhogen van de effectiviteit en efficiëntie in de werkprocessen, het opvoeren van de veiligheid en aan een professionelere administratieve organisatie. Onder meer het personeelsbeoordelingsprogramma zal worden geoptimaliseerd en voor werknemers op alle niveaus zullen trainingsprogramma’s, ook op het gebied van safety, worden verzorgd, zegt het bedrijf.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May