Comité wil gesprek met bisdom voor pad van verzoening
11 Feb 2017, 04:16
foto


Het Comité Slachtoffers en Nabestaanden van Politiek Geweld heeft vrijdag een e-mail verzonden naar het Rooms-katholieke bisdom met het verzoek om te komen tot een gesprek te komen over de weg van verzoening. Met grote belangstelling en instemming heeft het Comité kennis genomen van de preek van vicaris-generaal Esteban Kross, die voorgelezen werd namens het bisdom onder leiding van bisschop Karel Choennie.

De waarden van recht, eerlijkheid en barmhartigheid zijn ook voor het Comité van groot belang, zegt voorzitter Humphry Jeroe in een verklaring. "Opmerkelijk was de erkenning van het leed van slachtoffers en nabestaanden van alle processen van politiek geweld. De preek heeft een handreiking gedaan naar alle slachtoffers en nabestaanden van politiek geweld. De preek verbindt daaraan de conclusie dat het probleem van politiek geweld alleen tot een goed einde kan komen langs de weg van verzoening. Dat kan een historische doorbraak zijn," stelt het Comité.

Met de preek van het bisdom zou volgens het Comité een nieuw traject ingezet kunnen worden voor dialoog en verzoening. Het Comité zou dit heel erg verwelkomen en verklaart op voorhand bereid te zijn om samen te werken met alle initiatieven gericht op dialoog en verzoening.

Ondersteuning president
De bereidheid is nog eens uitgesproken in een gesprek dat vrijdag heeft plaatsgevonden tussen president Desi Bouterse en Jeroe. De president heeft het Comité de volledige medewerking toegezegd bij de organisatie van de komende Dag van Nationale Rouw op 29 juni 2017. Het Comité heeft deze dag vorig jaar gehouden op 30 juni. Het Comité heeft de president geïnformeerd over activiteiten die zij in het kader van dialoog en verzoening in de komende periode zal ondernemen. De president heeft toegezegd mee te zullen werken aan alle activiteiten die het Comité in dit kader zal ondernemen.

De president is content met de constructieve opstelling van het Comité om open te staan voor andere initiatieven op het gebied van dialoog en verzoening en deze te verwelkomen en daarmee samen te werken. De veelzijdigheid van initiatieven brengt ook een veelzijdigheid van inzichten met zich mee die het proces positief zal beïnvloeden. Het Comité heeft toegezegd om op korte termijn haar plannen aan de president te presenteren.

Steun Lloyd Gooding
Het Comité heeft ook een goed gesprek gehad met Lloyd Gooding, de zoon van inspecteur Herman Gooding. Vorig jaar had Gooding toegezegd om deel te nemen aan de Dag van Nationale Rouw, maar is toen niet verschenen. In het gesprek met het Comité heeft hij hiervoor zijn excuses aangeboden en aangegeven dat hij door persoonlijke omstandigheden niet in staat is geweest om te komen. Ook verontschuldigde hij zich voor het feit dat hij daarna niets van zich had laten horen. Hij heeft bevestigd dat hij nog steeds achter de doelen en initiatieven van het Comité staat en heeft zijn ondersteuning aangeboden. Het Comité heeft zijn steun verwelkomd en is blij met zijn toezegging dat hij zijn actieve medewerking zal verlenen aan het Comité onder andere bij de handtekeningenactie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May