Goudprijs met US$ 1.244 op het hoogst sinds november
09 Feb 2017, 15:52
foto


Goud heeft vandaag zijn hoogste prijs in drie maanden genoteerd. De stijging wordt aangedreven door politieke risico’s van de verkiezingen in Europa en zorgen over het beleid van de Amerikaanse president Donald Trump.

Met een prijs van US$ 1.244, 67 per ounce (31,1 gram) bereikt het edelmetaal het hoogste punt sinds 11 november. “Goudprijzen zullen voor de komende weken een beetje gekoppeld zijn aan de draagkracht met wat positieve scheefgroei,” zegt Barnabas Gan, analist bij OCBC. "De risicofactoren zijn niet echt zo veel veranderd - we zijn praten over Donald Trump, we hebben het over de politieke situatie in Europa en als gevolg van al deze factoren, verwachten we dat de marktwaarnemers in de komende maanden voorzichtig blijven om e peilen hoe de wereldwijde economie zal presteren."

Spot goud (de prijs waarmee je direct goud kunt kopen) kan misschien tot US$ 1.249 per ounce stijgen volgens Reuters technisch analist Wang Tao. Beleggers zijn bezorgd over de sterke stijging van de extreemrechtse kandidaat Marine Le Pen in de peilingen van de Franse presidentiële race. Le Pen heeft beloofd om Frankrijk uit de eurozone te halen en een referendum te houden over het lidmaatschap van de Europese Unie.

De controverse over het tijdelijk reisverbod van president Trump voor mensen uit zeven landen met een overwegend moslim bevolking, heeft goud als veilige beleggingshaven versterkt. "Geo-politieke risico's blijven om goud te ondersteunen in het vooruitzicht van een hogere Amerikaanse rente dit jaar," zegt Jeffrey Halley, senior marktanalist bij OANDA. “De toename van de vijandelijkheden in Oekraïne, de Griekse bailouts, de Franse verkiezingen, het wapengekletter tussen Iran en de Verenigde Staten hebben allemaal ertoe bijgedragen dat beleggers de vlucht nemen tot veilige havens, waarvan goud de belangrijkste blijft.”

De Amerikaanse Centrale Bank (Fed) heeft de tarieven slechts twee keer verhoogd sinds de financiële crisis in december. De meeste Fed-beleidsmakers zijn het erover eens dat drie renteverhogingen dit jaar passend zouden zijn.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May