Jovenel Moise ingezworen als president Haïti
08 Feb 2017, 09:54
foto
Jovenel Moise is tijdens zijn campagne gesteund door oud-president Michel Martelly (r). (Foto: Reuters)


Na een politieke crisis die meer dan een jaar heeft geduurd, heeft Haïti een president. De 48-jarige Jovenel Moise is tijdens een ceremonie in De nationale Assemblee beëdigd.

Zijn voorganger, Michel Martelly, is een jaar geleden aan het einde van zijn zittingstermijn opgestapt. Hij werd vervangen door een interim-president, terwijl rivaliserende politieke partijen de uitslag van de verkiezingen betwistten.

Haïti is het armste land op het Amerikaanse continent. Het land heeft nog steeds moeite om te herstellen van een reeks natuurrampen, waaronder een verwoestende aardbeving die zeven jaar geleden de hoofdstad Port-au-Prince had getroffen.

Moise, een bacoven-exporteur, heeft eerder nooit een openbare ambt bekleed.
Martelly heeft hem in 2015 aangewezen als zijn kandidaat. Moise won de verkiezingen in oktober 2015, maar de stembusgang werd nietig verklaard door vermeende fraude.
Martelly trad in februari 2016 af aan het einde van zijn vijfjarige termijn. Hij droeg de macht over aan Senaatsvoorzitter Jocelerme Privert. In november zijn nieuwe verkiezingen gehouden. De stembusgang was een maand vertraagd door orkaan Matthew die begin oktober 90% van sommige zuidelijke gebieden van Haïti heeft verwoest.

Moise won in de eerste ronde, met zo'n 55% van de stemmen tegenover 20% voor zijn naaste rivaal, Jude Celestin. Maar de oppositie betwist nog steeds het resultaat en worden protesten buiten het gebouw van de Nationale Assemblee gehouden. Moise en oud-president Martelly zijn beiden lid van de centrumrechtse Parti Haitien Tet Kale (de Haïtiaanse Kale Hoofden Partij).

Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May