Toelagen bij overheid worden in salaris opgenomen
12 Mar 2010, 00:10
foto


Bij de overheid verdwijnen binnenkort alle toelagen die gezien worden als een verkapte vorm van loonsverhoging. Met de invoering van het Functie informatie systeem van de overheid (Fiso) worden deze toelagen gezien als overbodig. Ze zijn deel geworden van de functiebeschrijving van de ambtenaar. Deze toelagen worden nu in het salaris opgenomen. “Geïncorporeerd”, zegt Jeffrey Joemanbaks. Hij is voorzitter van de stuurgroep, Implementatie Fiso.

“Opnemen van de toelagen in het salaris betekent niet dat het bij het loon wordt opgeteld”, zegt Joemanbaks. Hij legt uit dat het Fiso een duidelijke beschrijving geeft van alle functies bij de overheid. “Een toelage is een extra financiële waardering voor werk dat niet behoort tot de taken die een ambtenaar moet doen. Behoort dat werk wel tot de taken van de ambtenaar, dan kan hij daarvoor niet extra betaald worden”, zegt Joemanbaks. “Risico-, diploma-, chauffeur-, toelagen die de naam van het beroep in zich hebben en nog vele andere, verdwijnen”. Toelagen die tijdelijk of plaatsgebonden zijn, worden voor de periode waarin de ambtenaar op die plaats werkt, bijvoorbeeld het binnenland, ook opgenomen in het salaris.

Joemanbaks zegt dat alleen de algemene toelagen die niet in de functie worden omschreven, blijven bestaan. Het gaat dan om toelagen bij overheidsdiensten waar de medewerkers niet vallen onder de noemer van ambtenaar. “Die diensten zoals de ziekenhuizen zijn nog niet verzelfstandigd, dan kan je daar de toelagen niet in het salaris opnemen”. Toelagen die niet in het loon worden opgenomen, worden ook getoetst. “Het zijn toelagen met een gezonde rationele basis, geen verkapte loonsverhoging”, benadrukt Joemanbaks.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft deze week de laatste gesprekken gevoerd met vakbonden bij de overheid en overheidsdiensten. De stuurgroep Implementatie Fiso heeft uitgelegd waarom en welke functies verdwijnen. Bij de functiebeschrijving zijn er vijf uitgangspunten om de functie te beschrijven. De hoofdtaken, leiding geven, contacten, risico en verantwoording. “Als een toelage in de functie deel is van deze vijf punten, is de ambtenaar in de functiebeschrijving al gewaardeerd”, legt Joemanbaks uit.

(Angela Hokstam en Wilfred Leeuwin)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May