DNA neemt Wet op Staatsschuld vrijdag in behandeling
26 Jan 2017, 00:54
foto
Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën woensdag tijdens de openbare commissievergadering over de Wet op de Staatsschuld. (Foto: Raoul Lith)


De Nationale Assemblee zal vrijdag de Wet op de Staatsschuld in openbare vergadering behandelen. De regering had gevraagd om het schuldplafond van 60 naar 80 procent te verhogen. Coalitieleden die zitting hebben in de commissie van rapporteurs, onder leiding van Amzad Abdoel, hebben voorgesteld om de regering toestemming te geven alleen voor de financiering van een begrotingstekort schuldverplichtingen aan te gaan. Het begrotingstekort mag maximaal 8% zijn.

Tijdens de openbare commissievergadering woensdag zei minister Gillmore Hoefdraad van Financiën dat hij in grote lijnen mee kan gaan met de voorstellen die gedaan zijn. Hij deelde mee dat het Ontwikkelingsplan in afrondende fase is. De begroting en het Ontwikkelingsplan worden goed op elkaar afgestemd. De begroting voor dit jaar wordt behandeld nadat het Ontwikkelingsplan is gepresenteerd.

De openbare commissievergadering werd geleid door Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons, die opmerkte dat goed gelet zal worden op het begrotingstekort dat gepresenteerd wordt. De toestemming die de regering krijgt, wordt gekoppeld aan het beleid, waarbij De Nationale Assemblee controle zal uitoefenen.

Abdoel voerde aan dat deze voorziening tijdelijk is. Wanneer de situatie genormaliseerd is, zal deze voorziening komen te vervallen. De negatieve groei van de economie waarbij het Bruto Binnenlands Product teruggelopen is, maakt deze voorziening noodzakelijk. Commissielid Asiskumar Gajadien (VHP) merkte op dat de Wet op de Staatsschuld liever ingetrokken wordt als de regering nu zoveel ruimte krijgt om te lenen. Hij voerde aan dat de regering zo, oneindig door kan gaan met lenen. Besloten werd dat dit essentiële vraagstuk tijdens de plenaire openbare vergadering verder bediscussieerd zal worden.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May