Gajadien: Regering geeft vermoedelijk fictieve cijfers
28 Dec 2016, 04:08
foto
Assembleelid Asiskumar Gajadien, lid van de commissie van rapporteurs, heeft veel kritiek op de machtigingswet om een lening aan te gaan bij de EXIM
Bank van China. (Foto: Raoul Lith)


Assembleelid Asiskumar Gajadien (VHP), meent dat de regering onjuiste informatie heeft verstrekt over leningen die zijn aangegaan. Hij vindt dat Suriname nationaal en internationaal te schande wordt gezet. De coalitie in De Nationale Assemblee accepteert zaken die niet kunnen. Gajadien ergert zich erover dat informatie die gevraagd is over de leningen, ondanks toezeggingen, niet zijn verstrekt aan de volksvertegenwoordiging.

Hij is lid van de commissie van rapporteurs die de ontwerpwet om de minister van Financiën te machtigen een lening van US$ 115,8 miljoen aan te gaan voor Telesur. De lening wordt gesloten bij de Chinese Export en Importbank. Gajadien heeft dinsdag zijn mening uitgebreid gegeven tijdens de openbare commissievergadering. Het Assembleelid memoreert dat hij in oktober informatie heeft gevraagd over welke leningen geregistreerd zijn, de bedragen, looptijd en condities. Hij wil weten wat de rente is en hoeveel al is afgelost. De werkarmen van de regering zouden deze informatie gemakkelijk kunnen geven, meent Gajadien, maar dit is niet gebeurd. Hij concludeert dat de regering veel te verbergen heeft. Bij uitgifte van de Staatsobligaties zijn volgens hem vermoedelijk fictieve cijfers gepresenteerd.

De volksvertegenwoordiger vindt dat door een tabel te presenteren waarin ook de inkomsten van de Merian goudmijn van Newmont voorkomen, een vertekend beeld geven. Gajadien stelt dat de regering bezig is met misleiding. Hij vindt dat De Nationale Assemblee zich kritisch moet opstellen, anders blijft de regering steeds meer lenen. Generaties worden opgezadeld met de lasten.

De VHP'er vindt dat de machtigingswet om het obligoplafond te overschrijden niet in de geest is van de grondwet. De Wet op de Staatsschuld biedt ruimte om toestemming te vragen om het schuldplafond te overschrijden, maar dit mag alleen onder bepaalde voorwaarden. Indien hier niet aan voldaan wordt, is de wet nietig. Hieraan wil Gajadien niet meewerken. Volgens hem is duidelijk aangegeven binnen welke grenzen de regering mag bewegen om het obligoplafond te overschrijden. De lening voor Telesur beantwoord hier volgens hem niet aan. Hetzelfde gold voor de lening van US$ 235 miljoen voor het asfalteringsproject van Dalian.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May