SCUA pleit voor zwaardere straffen
18 Dec 2016, 00:46
foto
De 90-jarige Lau Sau Chuen liet het leven na mishandeling door rovers in Danny Supermarkt en Shopping Centre


Hij wilde een beetje van de wind genieten en zat bij de ingangsdeur. Dit kostte hem het leven. A sari, mi firi sari, soso sari”, reageert Thomson Cheung, voorzitter van de Suriname Chinese United Association (SCUA), op de dood van de 90-jarige Lau Sau Chuen. Hij liet het leven, na een brute mishandeling door rovers in de winkel van zijn zoon. “Er moet nu echt iets gedaan worden aan de wetten van dit land”, zegt Cheung aan Starnieuws. Hij pleit voor wetgeving die meer bescherming aan burgers biedt en zwaardere straffen aan criminelen oplegt.

Het is woensdag 14 december, ongeveer 10 uur 's morgens, wanneer vier mannen Danny Supermarkt en Shopping Centre binnenkomen. De roldeur en -luiken van de winkel zijn amper een uur of twee geopend. Winkeleigenaar Danny Lau Yuk Keung, zijn vrouw en vader worden mishandeld. De dagopbrengst en nog wat spullen worden buitgemaakt. “Danny heeft een barstwond aan zijn hoofd en heeft veel bloed verloren. De ambulance kwam bijna pas na een uur”, klinkt Cheung emotioneel. “Opa kreeg een slag aan zijn hoofd, oogkas en middel. Hij brak drie ribben en de slag was fataal voor een long. Danny kreeg acht hechtingen op zijn hoofd en mocht naar huis. Zijn vrouw liep lichte verwondingen op. Opa overleed kort na aankomst in het ziekenhuis.”

Winkeleigenaar Lau Yuk Keung, is de ondervoorzitter van onze Chinese vereniging Kong Ngie Tong Sang (KNTS), geeft Cheung aan, die zelf KNTS-voorzitter is. Samen met enkele bestuursleden was hij na het gebeuren in de winkel en in het ziekenhuis aanwezig. Volgens hem eisten de rovers dat alle deuren gelijk gesloten moesten worden. Ze wilden vermoedelijk ook in de woning stelen. De winkel, op de hoek van Phlox- en Fayalobistraat is vanaf woensdag gesloten. “Hij opent gauw weer. Je moet werken om te kunnen overleven. Het leven gaat normaal door.” De ironie van het lot van ondernemers!

Overvallen nemen toe
Cheung zegt dat de berovingen alsmaar toenemen. De winkeliers en ondernemers zijn de gewelddadige roofovervallen beu. “Als je honger hebt, vraag die winkelier een brood. Als je brood steelt, gaat die man zeggen ‘ok crisis, ga maar doe mij niets’. Maar een 90-jarige aanvallen, die weerloos op een bankje zit?” De SCUA-voorzitter vindt dat de Surinaamse wetgeving meer bescherming biedt aan criminelen dan aan burgers. “En wanneer de politie hard optreedt, hoor je personen klagen over schending van mensenrechten van ongewapende criminelen. Waar zijn die personen wanneer onschuldige burgers worden aangevallen?”

Reparatie politieauto en kogelvrije vesten
De SCUA, de overkoepelende organisatie van verenigingen van lokale Chinese en de nieuwe stroom uit China heeft samen met de Chinese ambassade recentelijk zes politie auto’s laten repareren, zegt Cheung. Er was ook vraag naar autobanden, maar de SCUA kon alleen voorzien in tweedehandse banden. De politie zag naderhand af van de gift; er was een andere oplossing voor het probleem. De Chinese ambassade heeft het politiekorps vrijdag ook voorzien van 30 kogelwerende vesten. “Wij helpen de politie vanuit onze kant. Maar het is tijd dat er meer gedaan wordt. Wanneer de straffen zwaarder worden, zal men dubbel zo hard nadenken om de daad te plegen”, redeneert Cheung.

Tijdelijke wetgeving
Verstrekking van wapenvergunning en jezelf bewapenen, is voor Cheung geen directe oplossing. Hij is er ook geen voorstander van. “Je krijgt dan situaties als die in Amerika: iedereen heeft een wapen, en dan wordt de echte oorlog. Wie trekt als eerst zijn wapen voor de andere. Teveel risico’s!” De SCUA wil daarom dat Surinaamse autoriteiten de wetgeving aanpassen. “In andere landen, zie je dat wetten voor een bepaalde tijd worden aangepast.

De politie heeft het lichaam van Lau Sau Chuen nog niet vrijgegeven. KNTS zal de familie financieel ondersteunen in de begrafeniskosten. Afhankelijk wat de familie beslist zal er een rouwdienst in het KNTS-verenigingsgebouw zijn. “Opa was redelijk goed ter been. Hij zorgde voor zichzelf. Hij was elke zondag in KNTS voor een potje matjok en sprak met vrienden. ” De 90-jarige kwam als tiener naar Suriname op zoek naar een beter leven!
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May