Bouterse en Granger komen pendeldiplomatie overeen
17 Dec 2016, 08:11
foto
President Desi Bouterse en zijn Guyanese ambtgenoot David Granger tijdens een gezamenlijke persconferentie. (Foto: Demerara Waves)


President Desi Bouterse en zijn Guyanese ambtgenoot David Granger zijn overeengekomen om een hoge vertegenwoordiger aan te wijzen die pendeldiplomatie zal voeren op verschillende gebieden om de zorgpunten op te lossen. Bouterse was vrijdag voor een eendaags bezoek in buurland Guyana.

"We hebben afgesproken om een mechanisme in te stellen waarbij de verschillende problemen die zullen worden opgebracht of per sector zijn opgemerkt, kunnen worden besproken. Daarna zullen deze worden uitgevoerd en gecontroleerd binnen een bepaald tijdsbestek en vervolgens zal teruggekoppeld worden," heeft het staatshoofd op een persconferentie in Georgetown gezegd. Hij heeft uitgelegd dat een dergelijk mechanisme gepaard zal gaan met een speciale gezant, die zal terugkoppelen met de presidenten en zal werken met de Gezamenlijke Samenwerkingsraad om oplossingen voor de problemen te vinden.

President Granger heeft eraan toegevoegd dat dat Guyana en Suriname zouden instemmen met het mandaat van de speciale gezant - die de rang van ambassadeur en een officiële status in beide hoofdsteden zal hebben- om deel te nemen aan 'shuttle diplomacy' tussen Paramaribo en Georgetown. "Telkens als er een knelpunt is, zijn we ervan overtuigd dat het veel sneller zal worden opgehelderd," zei hij. De speciale gezant zal naar verwachting een gemakkelijke toegang tot beide presidenten hebben. De te bespreken kwesties moeten dan wel de kwalificatie van "dringend persoonlijke aandacht" dragen.

Volgens de staatshoofden moet het structureel mechanisme ernaar streven afspraken efficiënt uit te voeren binnen een bepaald tijdsbestek. "Dat is de belangrijkste uitkomst van de bijeenkomst, waarbij een methode zijn overeengekomen om vooruit te gaan en om ervoor te zorgen dat de problemen worden opgelost zoals we zijn overeengekomen, het is geen praatwinkel,” zei Granger.

Economische kwesties, waaronder probleemloze vrije verkeer van Guyanese minibus-uitbaters en toegang tot de Surinaamse luchthavens voor Guyanese luchtvaartmaatschappijen, zullen volgens president Granger gebracht naar een samenwerkingsraad voor een snelle oplossing. Beide leiders zijn het erover eens dat de zorgpunten van Guyana naar Paramaribo worden meegenomen teneinde deze op te lossen, schrijft Demerara Waves.

Er is niet veel terecht gekomen van de afspraken die in de eerste gespreksronde zes maanden geleden in Nieuw Nickerie zijn gemaakt met president Granger over het milieu, toerisme, olie-exploratie en investeringen, zei president Bouterse. "We zijn ongeveer een half jaar verder, zes maanden verder en als we terug kijken we niet tevreden met wat er is gedaan met deze kwesties… dat is niet goed en dat is waarom we dit als voorbeeld zouden moeten nemen."

Volgens Bouterse hebben China, de Europese Unie en Brazilië hebben al gezegd dat ze de bouw van een brug over de Corantijnrivier willen financieren. Hij zei dat Guyana eerst moet overeenkomen waar de brug aan de westelijke kant moet komen. "Gelukkig is er geen conflict tussen Suriname en Guyana over de brug." Suriname en China Railway Construction hebben in 2013 een intentieverklaring getekend om de brug te bouwen. Guyana heeft daar ‘geen bezwaar’ voor verleend.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May