Geschiedenis Surinaams ondernemerschap wordt vastgelegd
16 Dec 2016, 23:03
foto
Harrypersad Boedjawan overhandigt het cahier: ‘De Man van Aluminium’ aan Henk Ramdin. (Foto's: Harrypersad Boedjawan Foundation)


‘De Man van Aluminium’ is de eerste publicatie van de Harrypersad Boedjawan Foundation. Het werk is geschreven door Henk Doelwijt en gisteren gepresenteerd in de Banquetzaal van Hotel Torarica. De publicatie gaat in op de positieve eigenschappen van de bauxietindustrie en het werk van de toenmalige directeur, Henk Ramdin. Zijn inzet in de jaren van de Binnenlandse Oorlog van 1986 tot 1992, heeft ervoor gezorgd dat Suralco toen behouden bleef voor Suriname.

Enkele dagen nadat Ramdin in 1986 door Alcoa was aangesteld als managing director van de Suralco, viel Ronnie Brunswijk vanuit Moengo, Stolkertsijver aan: deze daad startte de Binnenlandse Oorlog. Suralco is zwaar getroffen door deze strijd. Deze periode was de moeilijkste tijd in het bestaan van de onderneming. Het waren jaren van crisis in de internationale bauxietindustrie en terwijl de wereldmarktprijs kelderde, werd Suriname verscheurd door oorlog.

Het hoofdkantoor in Pittsburgh (Verenigde Staten) droeg Suralco op, om het bedrijf te sluiten, maar managing director Ramdin slaagde erin de sluiting te voorkomen. De medewerkers van het bedrijf bleven op hun post en beschermden de bezittingen en zorgden voor water en elektriciteit.

Het cahier is uitgegeven in verband met het 100-jarig bestaan van de Suralco op 19 december 2016. In de publicatie wordt ook lof toegezwaaid aan de Aluminum Company of America en de Suriname Aluminium Company L.L.C. Deze publieke erkenning is het gevolg van de daden die deze multinationals aan land en volk hebben getoond, staat in het boek.

Het relaas is opgetekend uit de monden van meerdere personen en laat het werk en de zienswijze van de Surinamer zien. De Harrypersad Boedjawan Foundation wil voorkomen dat kennis en ervaring van Surinamers verloren gaat, doordat weinig of niets wordt vastgelegd. De foundation heeft als doelstelling het vastleggen van met name de geschiedenis van het Surinaamse ondernemerschap en tevens informatie te geven over het ondernemerschap. De stichting geeft eigen werken en pennenvruchten van derden uit. Het bestuur van de foundation bestaat uit Harrypersad Boedjawan (voorzitter), Henny Gautan Boedjawan, Rita Boedjawan en Susie Dihal Boedjawan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May