Het is onuitwisbaar
17 Dec 2016, 22:17
foto


Het jaar 2016 loopt haast ten einde en 2017 staat in de wachtkamer. Het is geen gemakkelijk jaar geweest. De wereldgebeurtenissen liegen er niet om. Oorlogen in het Midden-Oosten, de terreuraanslagen in Europa. Het doodschieten van burgers door de politie in Amerika en omgekeerd. Op economisch gebied was het ook onrustig.

De onstabiele prijs van grondstoffen op de internationale markt was funest voor bepaalde landen. De luchtvaart heeft ook zijn tol geëist. Onlangs is de sportwereld opgeschrikt door het neerstorten van het vliegtuig met het voetbalteam Chapecoense aan boord. Op politiek gebied was het ook rumoerig. Zo heeft het Verenigd Koninkrijk ervoor gekozen om uit de Europese Unie (Brexit) te stappen. Maar het kiezen van Donald Trump als de 45e president van Amerika, is de meest markante gebeurtenis van 2016. En dat zal voor de wereld en vooral voor Europa de nodige verandering teweegbrengen.

Ook Suriname is niet gespaard gebleven. Bepaalde delen van de samenleving worstelen om het hoofd boven water te houden. Onze munt is zwaar gedevalueerd. Hierdoor zijn de prijzen van eerste levensbehoeften niet te betalen. De criminaliteit viert hoogtij. Corruptie is een normale zaak geworden. Moreel ethisch zijn wij laag gevallen; kinderen worden seksueel misbruikt door ouderen.

Het leeuwendeel van deze gebeurtenissen is te wijten aan menselijk gedrag. Hoogmoed, hebzucht, haatgevoelens, machtswellust en bedrog hebben de overhand in ons leven. Wij zijn vergeten dat dit aardse leven tijdelijk is. Wij kunnen lering trekken uit de volgende metafoor. Bij de geboorte krijg je een kaars, klok en een boek mee. Onderweg naar jouw eindbestemming worden je daden opgetekend in dat boek. Opgeschreven met onuitwisbare inkt. En wanneer jouw kaars afhankelijk van de lengte uitgebrand is, en de klok niet meer tikt, zijn je daden opgetekend als nalatenschap. Het aantal bladzijden van het boek is gelijk aan het aantal levensjaren hier op aarde. Wanneer wij van deze wereld vertrekken, nemen wij geen van onze rijkdommen mee. Alles blijft hier achter. Velen zijn ons voorgegaan. Hun daden zijn al gewogen. Jij hebt nog de gelegenheid om de balans aan de goede kant te laten slaan.
Vooral mensen met verantwoordelijkheid, maar in het bijzonder beleidsmakers moeten letten op hun daden. Onbaatzuchtigheid, vaderlandsliefde, eerlijkheid, transparantie en gevoel voor de medemens, moeten de leidraad zijn.

Wat zal jouw opstelling zijn in 2017? Nu is de tijd om erover na te denken en voorbereidingen te treffen om het beter te doen. Voor velen is het laat. Gods genade is u ten deel gevallen. De pagina’s van het boek liggen open en onbeschreven. En wij allemaal hebben de kans erin te schrijven. Wat zal jouw verhaal zijn. Want eenmaal geschreven is het onuitwisbaar.


Robby Amain
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May