Venezuela probeert Mercosur-top binnen te dringen
16 Dec 2016, 10:22
foto
Delcy Rodriguez, minister van Buitenlandse Zaken van Venezuela, probeert de Mercosur-bijeenkomst te verstoren. (Foto: AFP)


De Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Delcy Rodriguez, heeft geprobeerd om als ongenode gast binnen te komen op een Mercosur-bijeenkomst in Buenos Aires. Zij was niet uitgenodigd voor de vergadering omdat Venezuela is geschorst van het regionale handelsblok.

Ze is desondanks naar het Argentijnse ministerie van Buitenlandse Zaken gegaan. Ze baande zich een weg door de bewakers naar de kamer waar de bijeenkomst zou worden gehouden, …maar de ruimte was leeg. Rodriguez heeft de bewakers beschuldigd dat ze haar hebben “aangevallen.” In de tussentijd hebben de andere regionale leiders hun gesprekken gevoerd in een kleinere kamer.

De Venezolaanse president, Nicolas Maduro, zegt dat zijn minister van Buitenlandse Zaken “ernstig gewond” was. Ze was "op de grond gegooid", zei hij, en had "mogelijk een gebroken sleutelbeen". Een opname toont haar ruzie met een bewaker bij de poort van het ministerie van Buitenlandse Zaken en hoe ze vervolgens langs bewakers wegloopt. Volgens president Maduro heeft het incident zich voorgedaan “toen de media niet aanwezig was.”

Beelden laten zien dat ze de trap van het ministerie oploopt, terwijl een aantal mensen in haar entourage roepen "voorzichtig met de minister van Buitenlandse Zaken, ze is een dame, laat haar door, respecteer het recht van een vrouw!". Rodriguez bleef lopen, terwijl een aantal van de Argentijnse bewakers haar zeggen: "Je kunt hier niet binnen." Ze is uiteindelijk in de kamer gekomen waar de vergadering van de Mercosur-ministers zou worden gehouden, maar de ruimte was leeg.

Rodriguez heeft een foto van zichzelf getweet waarin ze breed glimlacht, terwijl ze zit naast de minister van Buitenlandse Zaken van Bolivia, een land dat een nauwe bondgenoot van Venezuela is en een geassocieerd lid van Mercosur. "We zijn in de Mercosur-bijeenkomst en wachten op de ministers van Buitenlandse Zaken van Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay," schreef ze. Critici van Rodriguez hebben erop gewezen dat ze in de foto geen zichtbare pijn had.

Ook de Braziliaanse minister van Buitenlandse Zaken, Jose Serra, gebruikte Twitter om een foto te plaatsen van de ontmoeting tussen hem en de Mercosur-ministers van Buitenlandse Zaken in een andere, kleinere kamer.

De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken, Susana Malcorra, gaf later haar versie van het incident, en heeft in het bijzonder verwezen naar een opmerking die Rodriguez had gemaakt tegenover journalisten voordat ze de vergadering probeerde binnen te vallen.

"Ik denk dat je kunt zeggen dat het in een heel complexe situatie is veranderd, iets dat ik liever niet had zien gebeuren, want ze [Delcy Rodriguez] zei in haar eigen woorden dat ze wilde binnenkomen “of het nu door de deur of het venster was.”
Er werd besloten, zei Malcorra, om Rodriguez het gebouw te laten betreden, “omdat we het er allemaal over eens waren dat we de situatie niet wilden laten escaleren tot iets groters". Ze zei dat de schorsing van Venezuela zou worden opgeheven als hij voldoet aan de verplichtingen van Mercosur.

Venezuela is eerder deze maand geschorst van Mercosur, nadat Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay concludeerden dat hij heeft verzuimd de belangrijkste regels voor de handel en de rechten van de mens op te nemen in de nationale wetgeving.
Venezuela zegt dat hij alle regels heeft opgenomen, behalve die in strijd zijn met de nationale wetgeving. Caracas heeft zijn schorsing 'nietig' verklaard.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May