US$ 5 miljoen interventie om koers omlaag te brengen
16 Dec 2016, 05:06
foto


De Staat zal via diverse handelsbanken voor US$ 5 miljoen interveniëren om de koers omlaag te brengen. Door gebrek aan voldoende dollars is de koers van de US dollar in rap tempo omhooggeschoten naar SRD 7,90. De richtkoers van de Centrale Bank van Suriname voor vandaag is SRD 7,45 voor de US dollar.

Diverse banken en cambio's bevestigen tegenover Starnieuws dat niet voldaan kan worden aan de grote vraag naar deviezen. Governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname is net als minister Gillmore Hoefdraad, uitlandig. De ontwikkelingen worden door hen op de voet gevolgd. Minister Hoefdraad om een reactie gevraagd, zegt aan Starnieuws dat in afstemming met president Desi Bouterse, besloten is dat de Staat intervenieert via de banken. De ontwikkeling van de koers baart de regering ernstig zorgen.

Internationaal is de US dollar flink aan het stijgen. De Federal Reserve (Fed), de Amerikaanse Centrale Bank, heeft het rentetarief verhoogd met 0,25%. Het is de tweede verhoging in een decennium. De Fed verwacht een sterkere economische groei en stijgende werkgelegenheid. De vraag naar de US dollar blijft toenemen, waardoor de interventie noodzakelijk is geworden om de koers te kunnen beheersen.

Minister Hoefdraad merkt op dat de banken in staat worden gesteld om US dollars te verkopen tegen een koers van SRD 7,50. De regering wil de rust op de valutamarkt behouden, vandaar dat besloten is de interventie te plegen. De situatie wordt op de voet gevolgd, benadrukt de bewindsman. Toppers van banken en cambio's om een reactie gevraagd, zeggen aan Starnieuws dat de interventie op dit moment de enige oplossing is om de rust op de valutamarkt terug te brengen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May