CBB voert verkorte procedure in bij id-kaarten
14 Dec 2016, 20:45
foto
Bij verlies of beschadiging is er geen uittreksel meer nodig voor een nieuwe id-kaart. (Foto's: Biza)


Burgers die een nieuwe identiteitskaart (id) willen maken, omdat dat van hen is beschadigd of verloren, kunnen gebruik maken van de verkorte procedure. Het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) heeft sinds 7 december het proces voor dit soort gevallen verkort.

De procedure is ongewijzigd voor iemand die de leeftijd van zestien jaar heeft bereikt, en voor de eerste keer een id-kaart gaat maken. In dit geval moet eerst verificatie plaatsvinden. Het CBB moet nagaan of de persoon zoals opgegeven voorkomt in de geboorteakte. In andere gevallen hoeft de burger niet eerst een uittreksel te halen bij het CBB. Deze stap komt te vervallen. De eis van een verklaring van de districtscommissaris bij verlies blijft echter nog overeind, zegt de CBB in een verklaring.

CBB-directeur John Saharie is ervan overtuigd dat deze stap een enorme verlichting betekent voor de burgers en de afdeling Id-kaarten. Hij denkt daarbij aan het filen van documenten en het vele papierwerk dat nog moet worden opgeslagen. “Het CBB kan dus ruimte besparen.” Hij voorspelt ook kortere rijen en minder loperij voor de burgers. “Voor de ambtenaren betekent het tijdwinst, die zij voor andere diensten kunnen aanwenden.”

De verkorte procedure is onderdeel van de procesverbeteringen bij het CBB. Uiteindelijk moet het verbeteren van de werkprocessen leiden tot verbetering van de dienstverlening.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May