Bernard Cazeneuve genoemd als nieuwe Franse premier
06 Dec 2016, 08:35
foto
Bernard Cazeneuve, de minister van Binnenlandse Zaken, is genoemd als de nieuwe Franse premier. (Foto: Reuters)


De Franse minister van Binnenlandse Zaken, Bernard Cazeneuve, is genoemd als de nieuwe premier. Hij zal premier Manuel Valls vervangen die vandaag zijn ontslag heeft aangeboden aan president Francois Hollande. Valls heeft ontslag genomen omdat hij zich kandidaat wil stellen voor de presidentsverkiezingen in Frankrijk volgend jaar.

Cazeneuve zal tot de parlementsverkiezingen van juni worden belast met de socialistische regering. Hij heeft een sleutelrol gespeeld bij de veiligheid van Frankrijk sinds de jihadistische terroristische aanslagen in Parijs vorig jaar.

Valls moet het volgende maand opnemen tegen andere kanshebbers tijdens de partijverkiezingen binnen het socialistische kamp. Vorige week heeft president Hollande tot de verrassing van velen, aangekondigd dat hij zich niet herkiesbaar stelt voor een tweede termijn. Hij is de eerste president sinds de Franse Vijfde Republiek in 1958 werd opgericht die niet gaat voor een tweede mandaat niet te zoeken. Maar hij geniet grote steun te midden van hardnekkig hoge werkloosheid en de angst voor islamitische terreur.

Als Valls de partijverkiezingen wint, zal hij het in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in april tegen Francois Fillon en Marine Le Pen moeten opnemen. De jongste peilingen suggereren dat Le Pen, de leider van het extreemrechtse Front National (FN), boven de twee zou kunnen komen in de eerste ronde. Maar ze zou de tweede ronde waarschijnlijk verliezen tegen de centrumrechtse Fillon.

Het is niet zeker dat Valls de socialistische partijverkiezingen wint, omdat er minstens zeven kandidaten meedingen. Valls wordt gezien als een splijtzwam. Hij heeft de arbeidshervormingen door het parlement geforceerd en heeft het controversieel verbod op het islamitisch ‘burkini’ badpak afgelopen zomer onderschreven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May