NDP roemt 'el commandante' tijdens 'Fidel Night'
05 Dec 2016, 04:38
foto
De NDP heeft in Ocer een 'Fidel Night' gehouden zondag. (Beeld: René Gompers)


Met 'Adjosi' van Max Nijman sluit NDP-voorzitter, president Desi Bouterse, zondagavond de 'Fidel Night' in Ocer af. Op de avond is er door diverse sprekers, dank betuigd aan 'el jefe commandante Fidel Castro Ruz' zoals hij door de rij van sprekers is aangeduid. Elkeen is het erover eens dat 'el commandante' niet dood is maar voortleeft.

Errol Abrahams heeft een uitgebreide biografie van de Cubaanse leider gepresenteerd, voor een matig opgekomen publiek. De biografie werd met een documentaire vervolgd met Frank Playfair, die geïnterviewd was voor Bakana Tori. Fidel die niet alleen in Cuba een revolutie heeft teweeg gebracht, is geprezen voor zijn wapenfeiten. “Fidel heeft ons geleerd dat we sterk en vastberaden moeten zijn in hetgeen we geloven en dat we moeten opkomen voor de verdrukten,” merkt Bouterse op. “En ondanks zijn precaire situatie zo dichtbij Amerika met een enorme boycot, heeft deze grote leider het gepresteerd om het volk bij elkaar te houden met een enorm groot hart.”

Er is vaak stilgestaan bij de enorme hulp die Cuba aan andere landen biedt, het eenheidsgevoel en vaderlandsliefde van de Cubanen die Castro heeft verwezenlijkt. Bouterse is ook de Surinamers, met name Robin Raveles (Dobru) en Henck Arron dankbaar, die ondanks de zware anti-propaganda toch contact hebben gemaakt met Cuba. Dit heeft geresulteerd in een hechte relatie op het gebied van onderwijs, sport en cultuur. Veel van de afgestudeerden zitten tegenwoordig in top posities, ook in de politiek. Enkelen, zoals Suresh Algoe, minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij en Celcius Waterberg, arts, voorzitter van BEP en coalitielid, zijn Castro dankbaar voor de geboden kansen aan hen en anderen in de wereld om hun dromen waar te maken.

“We bedanken hem voor wat hij heeft betekend voor de wereld en voor Suriname,” zegt Bouterse. “We zijn God dankbaar dat we hem hebben mogen meemaken. Het is een voorrecht voor elk mens om ooit in contact te zijn getreden met dit aparte individu door God geschapen. En Fidel was apart.” El commandante Fidel is er niet meer maar 'la lucha continua' (het gevecht gaat door), merkt Bouterse op. Hij heeft verklapt dat er vóór de jaarwisseling een Cubaanse muziekgroep naar Suriname komt. Zij gaan ook vertaalde Surinaamse gedichten en liederen ten gehore brengen. Ook ‘Adjosi’ van Max Nijman, waarmee de Fidel Night is afgesloten.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May