IOL levert 35 pedagogen af in Nickerie
04 Dec 2016, 18:04
foto
De geslaagden van de opleiding MO-A Pedagogiek in het district Nickerie.


Het Instituut voor de Opleiding van Leraren heeft 35 pedagogen afgeleverd in Nickerie. De opleiding MO-A Pedagogiek startte in dit district drie jaar geleden. Hortence Promes, die als docent en begeleider mede haar bijdrage heeft geleverd aan de vorming van deze pedagogen, ziet dit als een mijlpaal voor. Op het gebied van het onderwijs als opvoedingsondersteuning heeft er kwalitatieve aanwas plaatsgevonden. Promes vindt dat er een betere waardering moet komen voor pedagogen.

De verschillende sprekers, zoals de opleidingscoördinatoren, benadrukten de rol die er te vervullen zal zijn in de praktijk van het beroep. Zo accentueerde Helianthe Wolfjager aan de ene kant de invulling van het beroep als “een professional met passie die zich dwars door alle omstandigheden laat leiden door kernwaarden zoals moed en waarheid”. Aan de andere kant benoemde Gerard Maynard het voordeel dat de meeste afgestudeerden in het basisonderwijs werken en daardoor een effectieve rol kunnen spelen in de begeleiding van zorgleerlingen. Pedagogische zorg in het basisonderwijs zal namelijk een preventieve werking hebben.

Meerwaarde
Promes spreekt over een kwalitatieve aanwas omdat de bagage van aanwezige professionals op de verschillende basisscholen verhoogd is geworden. Zeker in het kader van onderwijsvernieuwingen die gaande zijn, is het aan te bevelen dat aandacht wordt gegeven aan de kwalitatieve invulling van het beroep. De meerwaarde voor het veld ligt in het feit dat de leerkrachten kunnen doen waar ze voor opgeleid zijn en waar ze goed in zijn: onderwijs geven aan kinderen. Laat de pedagogen doen waarvoor zij zijn opgeleid en waar zij goed in zijn: de begeleiding van de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen die met zichzelf in de knoop zitten of dreigen te verdrinken in de onderwijsmolen of in de problemen die ze van huis meenemen naar school.

Deze meerwaarde is niet alleen een 'must' voor het onderwijsveld in Nickerie maar voor het totale basisonderwijs in Suriname. Zij doet daarom een beroep op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur om de functie van pedagoog in het regulier basisonderwijs en het speciaal basisonderwijs ernstig te bekijken in deze op te nemen in het beloningssysteem.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May