Tienduizenden brengen laatste groet aan Fidel Castro
04 Dec 2016, 10:21
foto
Tienduizenden Cubanen en een aantal wereldleiders hebben het laatste eerbetoon aan Fidel Castro bijgewoond.(Foto's: Reuters)


De Cubaanse president Raul Castro heeft het laatste eerbetoon aan zijn broer Fidel gisteravond geleid tijdens een evenement in de stad Santiago. Tienduizenden Cubanen evenals diverse wereldleiders hebben de ceremonie bijgewoond.

Raul Castro heeft gezworen om de socialistische beginselen en doelstellingen van de revolutie onder leiding van Fidel, te blijven eren. Fidel is op 25 november op 90-jarige leeftijd overleden. Het Cubaanse staatshoofd heeft ook gezegd dat er geen enkel monument of weg naar Fidel Castro zal worden benoemd op verzoek van de overleden leider.

"De leider van de revolutie was sterk gekant tegen elke uiting van de cultus van de persoonlijkheid", zei Raul Castro. Er zullen dus geen beelden of bustes van Fidel worden gebouwd in Cuba, benadrukte hij.

De urn met de as van Fidel wordt vandaag bijgezet in Santiago, bekend als de geboorteplaats van de Cubaanse Revolutie. De urn is gisteren na een vierdaagse reis vanuit de hoofdstad Havana aangekomen in Santiago.

Grote mensenmassa's hebben begrafenisstoet door de straten van Santiago al scanderend begroet: 'Leve Fidel! " en" Ik ben Fidel!' 'Een vader voor ons'
De leiders van Venezuela, Nicaragua en Bolivia hebben de ceremonie bijgewoond. Fidel Castro maakte deel uit van de kleine groep revolutionairen die op 26 juli 1953 een aanval op de kazerne lanceerde. De aanval mislukte, maar zij werd beschouwd als de eerste daad van de revolutie die de door de Verenigde Staten gesteunde regering van Fulgencio Batista zou onttronen op 1 januari 1959.

De meningen over Fidel Castro, die Cuba voor bijna een halve eeuw regeerde als een eenpartijstaat blijven verdeeld. Voorstanders zeggen dat hij Cuba aan de mensen heeft teruggegeven en prijzen hem voor een aantal van zijn sociale programma's, zoals volksgezondheid en onderwijs. Critici noemen hem een dictator, die een overheid heeft geleid die geen oppositie en dissidentie tolereerde. Raul Castro nam het roer in 2006 over toen de gezondheid van zijn broer verslechterde.

De as van Fidel Castro zal op de Ifigenia begraafplaats, waar de Cubaanse onafhankelijkheidsheld Jose Marti is begraven, worden geplaatst.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May