Gerenoveerd BUZA-gebouw door China, opgeleverd
04 Dec 2016, 08:16
foto
Minister Niermala Badrising en de Chinese ambassadeur Zhang Jinxiong knippen het lint door van het gerenoveerde gebouw van Buitenlandse Zaken. (Foto's: Raoul Lith)


Met het ondertekenen van de overdrachtsdocumenten en het doorknippen van het lintje is het gerenoveerde hoofdgebouw van het ministerie van Buitenlandse zaken (BUZA) opgeleverd. De renovatie is uitgevoerd door Weihai International Economic & Technical Cooperative Company en gefinancierd via een schenking van China. Volgens ambassadeur Zhang Jinxiong heeft China met de oplevering van het gebouw zich aan de gemaakte afspraken gehouden. “Ik ben er zeker van overtuigd dat het gebouw heel lang meegaat,” stelt de diplomaat.

Het pand is na tien jaar gerenoveerd. “Aan het gebouw dat in 2006 opgeleverd is, hebben sinds die tijd geen onderhoudswerkzaamheden plaatsgevonden. Bij de renovatie zijn verschillende aspecten meegenomen, vertelt minister Niermala Badrising. Een van de belangrijkste zaken is volgens haar dat het koelsysteem is gemoderniseerd, maar ook de vloeren zijn aangepakt. Alle sanitair van het gebouw is vernieuwd en er is nieuw elektronisch apparatuur bijgekomen. De vergaderruimte zal helemaal toegankelijk zijn voor video conferentie met de afdelingen in Suriname en met de buitenposten.

De ruimtelijke indeling is eveneens aangepast, waarbij de rol en de plaats van BUZA in het ontwikkelingsgebeuren zoveel mogelijk is meegenomen, legt Badrising uit. Naast de minister en haar adviseurs zullen ook de geopolitieke afdelingen gevestigd worden in het gebouw. Hetzelfde geldt voor de bilaterale en multilaterale afdelingen. De agenda en het staatsprotocol komen op de begane grond. Alle administratieve diensten zullen voorlopig in het tijdelijke gebouw blijven, dat nog wel twintig jaar kan staan. Het is de bedoeling dat tussen beide gebouwen nog een diplomatieke school van de republiek komt te staan. Er zullen volgens Badrising ook forse investeringen in ICT gepleegd worden. Op BUZA zal zoveel mogelijk digitaal en met intranet gewerkt worden voor een efficiëntere, snellere en betere communicatie tussen alle binnenlandse en buitenlandse posten.

Na de ceremonie vrijdag, gaf de BUZA-minister een rondleiding aan haar collega minister Siegfried Wolf van Openbare Werken en de Chinese ambassadeur.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May