EBGS herdenkt 275-jarig bestaan met jubileumdienst
21 Dec 2010, 07:00
foto


De Evangelische Broeder Gemeente (EBGS) herdacht haar 275 jarig bestaan maandagavond met een jubileumdienst en een receptie in de Grote Stadskerk. De dienst was druk bezocht. Ook president Desi Bouterse en zijn echtgenote waren aanwezig. De geschiedenis van de kerk in Suriname gaat terug tot de periode van slavernij.

In 1733 zocht de Geoctrooieerde Sociëteit van Suriname kolonisten voor haar uitgestrekte doch dun bevolkte kolonie. Toen Graaf von Zinzendorf hiervan hoorde, vroeg hij aan zijn vriend A.G.Spangenberg, die op het punt stond naar Amerika te vertrekken, om onderhandelingen te voeren met de directeuren van de Sociëteit voor mogelijke vestiging van Hernhutters in Suriname. Deze onderhandelingen werden in de laatste twee maanden van 1743 in Amsterdam gevoerd. In twee vergaderingen werd het plan van Hernhut overwogen met als beslissing dat voorlopig zeven of acht gezinnen naar Suriname zouden vertrekken.

De mannen mochten niet boven de 50 zijn en vrouwen niet ouder dan 30 jaar. Ze moesten bovendien kerngezond zijn. De Sociëteit zou hun vrije overtocht geven naar Suriname, 300 akkerland en bouwgereedschap verschaffen. Bovendien zouden zij tien jaar vrijstelling van belasting krijgen. Later zou de Sociëteit 100 pond suiker als belasting van hen vorderen. Zij zouden vrijheid van godsdienstbeoefening hebben voor zover de openbare orde daarmee niet werd geschaad.

De toelating van de hernhutters op de plantages verliep niet zonder spanningen en problemen. De officiële toelating werd voorafgegaan door vrijwillige vestiging op de plantages. Twee van de eerste drie broeders die op 20 december 1735 in Suriname arriveerden werden op de sociëteitsplantage Berg en Dal te werk gesteld. Een tweede groep die zich op de plantage Misgunst, niet ver van de huidige Ma Retraite in 1740 vestigde, moest door godsdienstige problemen met Hollandse en Franse predikanten de plantages verlaten. Een derde tevens de laatste groep vestigde zich te Cottica in de omgeving van Wan Hati, kocht een stuk land en stichtte de zendingspost Altona.

Met de komst van Christoph Kersten in Suriname, was voor de zending een nieuw tijdperk aangebroken. Zo ontstond de vaste zendingspost Paramaribo, tevens agentschap en verblijfplaats voor de zendelingen onder de Indianen en de Bosnegers. Door de gevestigde kleermakerij zou in eigen onderhoud worden voorzien. Dit is het begin van de latere zendingsfirma C.Kersten & CO.

Met de komst van broeder Kersten als kleermaker en diaken in Suriname begon het zendingswerk van Hernhutterbroeders gestadig te bloeien. Het gebouw op het aangekochte pand werd vergroot voor de in Paramaribo verblijvende broeders en zusters. Reeds in 1773 moest Kersten ertoe overgaan om uit te breiden, wilde men de slaven opvangen bij de bidstonden en het avondmaal. Door de gestadige aanwas van de nieuwe leden moest een kerk gebouwd worden zodat de belangstellenden tevreden gesteld konden worden.

Op 31 mei 1778 werd het eerste slaven kerkje (de huidige Grote Stadskerk) ingewijd. Deze kerk heeft de basis gevormd om overige gemeenten en kerken in district en binnenland te stichten en te bouwen. Het gedrag van de meeste gedoopte slaven in Paramaribo was voor de koloniale regering aanleiding om toe te staan dat het zendingswerk der Hernhutter-broeders zowel in de stad als in het binnenland een uitbreiding onderging. Om vooral de Heilige Schrift zelf te kunnen lezen en de liederen bij de erediensten mee te kunnen zingen was naast de kerk op bescheiden schaal het onderwijs begonnen.

De Evangelische Broeder Gemeente in Suriname heeft een gestadige groei doorgemaakt. Onderwijs, institutionele opvang van jongeren, ouderen en zieken, zorg en opvang van minderbedeelden en theologische onderwijs zijn werkgebieden die de EBGS heeft ontwikkeld en daarmee een onuitwisbare bijdrage geleverd aan de ontwikkeling en de vorming van de mens in Suriname. Tijdens de jubileumdienst voerde dankbaarheid voor het werk dat verricht is de boventoon. God werd geloofd en geprezen voor het bereiken van deze mijlpaal.

(Informatie over historie afkomstig van de commissie 'Viering 275 jaar')

De jubileumdienst van de EBGS maandagavond in de Grote Stadskerk. Op de voorste rij president Desi Bouterse en echtgenote. (Foto: Ramon Keijzer)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May