Massa herdenkt Fidel Castro in Havana
30 Nov 2016, 11:31
foto
Tienduizenden hadden zich verzameld op het Plein van de Revolutie ter nagedachtenis van de overleden Cubaanse leider Fidel Castro.(Foto: AP)


Op het Plein van de Revolutie in Havana had zich gisteravond een massa van tienduizenden verzameld ter nagedachtenis van de Cubaanse revolutionaire leider Fidel Castro. De bijeenkomst begon met het volkslied en eindigde met een eerbetoon van Castro's broer Raul.

Een aantal wereldleiders heeft de dienst bijgewoond, maar sommige landen hebben ambtenaren in lagere rang gestuurd. Fidel Castro, die in 1959 aan de macht kwam, is vrijdag overleden. Hij is 90 jaar geworden. Zijn as zal vandaag worden vervoerd naar de oostelijke stad Santiago.

De meningen over Fidel Castro die Cuba als een eenpartijstaat heeft geleid gedurende bijna een halve eeuw, blijven verdeeld. Voorstanders zeggen dat hij Cuba heeft teruggegeven aan de mensen en prijzen hem voor een aantal van zijn sociale programma's, zoals volksgezondheid en onderwijs. Critici noemen hem een dictator, die een overheid heeft geleid die geen oppositie en dissidentie tolereerde.

Deze verdeeldheid heeft ertoe geleid dat een aantal landen - zoals de Verenigde Staten- afgezanten van lagere rang hebben afgevaardigd naar de dienst. Bondgenoten met inbegrip van linkse Latijns-Amerikaanse leiders behoorden tot de deelnemers aan de ceremonie op het Plein van de Revolutie, waar de Cubanen zich ooit hadden verzameld om naar de vurige speeches van Fidel Castro te luisteren.
De menigte scandeerde “lang leve de revolutie!” en “Fidel! Fidel!" toen de herdenkingsdienst aanving. President Raul Castro heeft de bijeenkomst afgesloten, verwijzend naar zijn broer Fidel als de leider van een revolutie "voor de nederige, en door de nederige."

De linkse premier van Griekenland, Alexis Tsipras, was één van leiders die de menigte heeft toegesproken. De presidenten van onder andere Mexico, Ecuador, Bolivia, Venezuela, Panama, Zuid-Afrika, Namibië, Zimbabwe en Caribische landen hebben de dienst ook bijgewoond. President Desi Bouterse is ook afgereisd naar Cuba om de laatste eer te bewijzen aan Fidel Castro.

In zijn toespraak heeft de Zuid-Afrikaanse president, Jacob Zuma, Cuba geprezen voor zijn gezondheidszorg en onderwijs en zijn steun aan de Afrikaanse landen. Eerder op dinsdag hebben de linkse presidenten van Bolivia en Venezuela, Evo Morales en Nicolas Maduro, het condoleanceregister getekend bij het gedenkteken van Jose Marti. Sinds maandag wordt bij een foto waarop Fidel te zien is met een rugzak geflankeerd door een erewacht, het condoleanceregister getekend. Een ander bewonderaar van Fidel Castro, de Ecuadoraanse president Rafael Correa, heeft zich tijdens de herdenking aangesloten bij de twee presidenten. Maar veel westerse leiders hebben het evenement niet persoonlijk bijgewoond.

De as van Castro maakt vandaag een reis naar Santiago. Het is de route die Fidel Castro in 1959 bij de revolutie van Cuba heeft gevolgd. Zijn as maakt dezelfde reis, alleen in omgekeerde richting. Zondag wordt de as van Castro te ruste gelegd op de Ifigenia begraafplaats waar ook de Cubaanse onafhankelijkheidsheld Jose Marti is begraven.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May