Abdoel: Ordening valutamarkt nodig voor stabiele koers
28 Nov 2016, 13:58
foto
Assembleelid Amzad Abdoel


Assembleelid Amzad Abdoel (NDP) vindt de maatregelen van de monetaire autoriteiten een goed begin om de valutamarkt te ordenen. Hij zegt, om een reactie gevraagd aan Starnieuws, dat de ordening nodig is om de wisselkoers te stabiliseren en vooral ervoor te zorgen dat speculanten geen misbruik kunnen maken van de huidige situatie. Deze stap dient ook om ervoor te zorgen dat de koers van de US dollar niet kunstmatig omhoog gedreven kan worden.

"Wij verwelkomen deze concrete maatregelen, maar kijken ook ernaar uit dat vooral het controlemechanisme wordt versterkt en dat er daadkrachtig wordt opgetreden tegen hen die zich niet hieraan houden. Wij stellen de regering ook voor om tijdens begrotingsbehandeling verder in te gaan op deze maatregelen," zegt Abdoel. Hij vindt dat niet alleen huishuur maar ook andere goederen niet in US dollar of euro mogen worden geprijsd. Goederen dienen uitsluitend in de Surinaamse munteenheid geprijsd te worden en dat moet ook gelden voor de autohandelaren en de vastgoed industrie. "Ook hiertegen dient te worden opgetreden. Het gaat niet zozeer om het ontvangen in SRD maar de huurder, de koper van een auto die een overeenkomst heeft in vreemde valuta of de hypotheekhouder zal nog altijd meer betalen als de koers stijgt. Het gaat om het volk bewuster te maken om geen overeenkomsten te sluiten of verplichtingen aan te gaan in munteenheden die het niet verdient", stelt Abdoel.

"Het repatriëren van de dollars heeft onze aandacht. Wij kijken vooral uit naar hoe er inhoud gegeven zal worden hieraan. Tijdens de regering-Venetiaan is men hiervan afgeweken. Deze maatregel is een heel belangrijke en kan vooral ertoe leiden dat in tijd het een positief effect heeft op de wisselkoers van de US dollar, waardoor een lagere notering van de koers kan plaatsvinden. Als deze bedrijven de garantie hebben dat zij dollars kunnen krijgen tegen dezelfde koers als waartegen ze deze repatriëren, dan wordt er meer zekerheid gecreëerd dan onzekerheden," meent het Assembleelid.

Het is volgens Abdoel belangrijk dat transacties zoveel mogelijk via de banken worden afgehandeld. Hierdoor kan de verantwoording beter plaatsvinden en de rapportageplicht zal ertoe leiden dat er meer transparantie komt in de financiële transacties in vreemde valuta, zowel nationaal als internationaal. Dit zal dan een verbetering betekenen voor het financiële verkeer.
Hoewel er nog vragen zijn voor verduidelijking, verwelkomt Abdoel deze maatregelen en benadrukt dat er krachtig dient te worden opgetreden tegen hen die de valutakoers kunstmatig omhoog duwen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May