Cubaan wint Srefidensi Chess Celebration
28 Nov 2016, 02:27
De Cubaanse Grootmeester Lazaro Bruzon kampioen Srefidensi Chess Celebration.

Het kampioenschap van de vierde editie van het Srefidensi Chess Celebration, gaat naar de Cubaanse Grootmeester (GM) Lazaro Bruzon. Aan dit internationale schaakevenement hebben 62 schakers meegedaan uit Suriname, Aruba, Cuba, Curaçao, Duitsland, Guyana en Venezuela. Het toernooi was verdeeld in een Open- en een Mastersklasse. Manish Ramjiawan van Suriname eindigde met een 100% score op de eerste plaats in de Openklasse. Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën, die enkele nationale en internationale schaaktitels op zijn naam heeft staan, verrichtte de opening en reikte zondag ook prijzen uit.

Bruzon eindigde samen met de Duitse Grootmeester Niclas Huschenbeth met 8.5 punten uit 9 gespeelde rondes op de eerste plaats. Om de kampioen te bepalen moesten barragepartijen gespeeld worden. De Cubaanse Grootmeester die een ELO-rating heeft van 2618, bleek de betere te zijn en kroonde zichzelf tot kampioen van dit toernooi. Op de derde plaats eindigde de Venezolaanse Fidemeester (FM) Vidal Melendez Ismael David. In deze klasse van tien spelers deden vijf Surinaamse schakers mee. De beste Surinamers eindigden op een gedeelde vijfde plaats, deze zijn Kandidaat Meester (CM) Romario Sanches en FM Viresh Giasi met elk 4 punten.

Openklasse 4

In de Openklasse hebben 52 schakers uit drie landen gestreden. De strijd voor het kampioenschap in de Openklasse was reeds in de zesde ronde bepaald. Manish Ramjiawan ging na de zesde ronde alleen aan kop en kon zich in de laatste ronde zelfs een verlies permitteren. Ramjiawan kwam in de laatste ronde uit tegen Gerrit Amatdarso, de kampioen van de vorige editie. Ook in deze ronde wist Ramjiawan te winnen en schreef daardoor het kampioenschap op zijn naam. CM Octavio Croes uit Aruba eindigde op de tweede plaats en jeugdkampioen Pierre Chang (winnaar van de 2e editie in deze klasse) moest genoegen nemen met de derde plek.

Blitz Open
Voor de prijsuitreiking van het schaakevenement, werd er een Blitz Open toernooi van 12 rondes georganiseerd. De schaakmeesters uit het buitenland waren sportief en hebben in een vriendschappelijke sfeer meegedaan aan dit snelschaaktoernooi. Ook in deze klasse zag de top 3 hetzelfde uit als in de Masterklasse. Bruzon bleek ook de sterkste te zijn bij het snelschaken en werd ongeslagen kampioen in deze klasse. Huschenbeth eindigde met evenveel punten op de gedeelde eerste plaats, maar moest na het toepassen van tie-breaks genoegen nemen met de tweede plaats. De ondervoorzitter van de Surinaamse Schaakbond, Michael Siban eindigde op de vijfde plaats en werd daardoor de beste Surinamer.