Gersie: Maatregelen nodig voor rust valutamarkt (update)
28 Nov 2016, 00:01
foto
Governor Glenn Gersie van de Centrale Bank van Suriname.


De governor van de Centrale Bank van Suriname (CBvS), Glenn Gersie, verduidelijkt tegenover Starnieuws dat de monetaire maatregelen getroffen zijn om rust te brengen op de valutamarkt. Er werd te veel gespeculeerd waardoor de wisselkoers negatief werd beïnvloed. Gersie benadrukt dat er geen enkele reden is om in paniek te raken. Het gaat om ordeningsmaatregelen die onder meer met de in Suriname opererende bankinstellingen zijn besproken. Burgers kunnen voor het kopen van US dollars voor kleine persoonlijke uitgaven, bij zowel de wisselkantoren als de banken terecht. De cambio's blijven US dollars opkopen en verkopen en worden nog steeds als partners op de valutamarkt gezien. De euro's die de wisselkantoren opkopen, dienen wel aan banken te worden verkocht.

De maatregel om het deviezenverkeer zoveel mogelijk via de banken te doen verlopen, is nodig om het valutaverkeer te ontdoen van speculaties, een goed geordend systeem te krijgen en om aan regionale en internationale normen te voldoen. De governor legt uit dat er teveel gespeculeerd werd met vooral de eurokoers. Daarom is besloten om opkopen van euro's via deviezenbanken te laten plaatsvinden. De maatregel is niet bedoeld om cambio's te treffen, maar om personen en/of instellingen die alleen maar voor eigen gewin bezig zijn en daardoor voor koersopdrijving zorgen, de pas af te snijden. Zij gebruiken vooral de steeds wijzigende verhouding tussen de euro en de US-dollar op de internationale valutamarkt (de zogenaamde kruiselingse koers), om populair gezegd, een slag te maken.

Gersie merkt op dat deviezen voor importen van goederen via de banken verstrekt zullen worden. Staatsbedrijven die deviezeninkomsten hebben, mogen deze alleen aan de deviezenbanken verkopen. Exporteurs zullen deviezen alleen aan deviezenbanken mogen verkopen. Overmakingen voor import van goederen en diensten zullen ook via de deviezenbanken plaatsvinden. Op deze manier kan het valutaverkeer beter geordend worden. De illegale valutahandel zal stringent worden aangepakt.

Eigen munt beschermen
De monetaire autoriteiten hebben meegedeeld dat de de-dollarisatie van de economie, noodzakelijk is. "Daarmee wordt bedoeld dat in het geld- en betalingsverkeer onze eigen munt, de SRD, gebruikt moet worden. De wetgeving in Suriname is geënt op onze eigen munt en niet op die van een ander land; dat is het principe. Goederen dienen daarom in SRD te worden geprijsd. Het vragen van huishuur in US dollar en euro, bijvoorbeeld, zal, conform afspraken met de regering, worden aangepakt. Het vraagstuk van het betalen van vliegtickets in SRD wordt nog bestudeerd. Wij willen de dollarisatie van de economie tegengaan door zoveel mogelijk te bevorderen dat betalingen in SRD plaatsvinden," beklemtoont de governor.

Gersie antwoordt op een vraag dat deze maatregelen niks te maken hebben met mensen die een valutarekening hebben bij de banken. "Daar komen wij niet aan. Deze maatregel is bedoeld om rust te brengen op de valutamarkt, waardoor er stabilisatie ontstaat. Het gaat om ordening die in het belang is van het land. Iedereen is gebaat bij rust op het koersenfront," meent Gersie. De cambio's waren reeds voorbereid op deze maatregel. "Zij moeten hun werk kunnen blijven doen. Wij praten deze week verder met de cambio's," deelt de governor mee.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May