Asian Night als teken van vriendschap met Suriname
27 Nov 2016, 20:58
foto
De ‘Asian Punjabi Folk Dance Club’ uit India geeft een Bhangra show. (Foto's: Ranu Abhelakh)


De Asian Night zaterdagavond, een gezamenlijke activiteit van de drie Aziatische ambassades: China, India en Indonesië in Paramaribo is geslaagd. De tweede editie van deze culturele avond, stond in het teken van 41 jaar Srefidensi. “De multi-etniciteit van Suriname verrijkt door personen van origine uit China, India en Indonesië wordt vanavond gevierd”, gaf India ambassadeur Satendar Kumar aan.

Ruim anderhalf uur voordat het podiumprogramma begon, liepen genodigden met hun families de achtertuin van de Chinese ambassadeur binnen. Velen van hen waren in culturele klederdracht. Ze begaven zich naar de culinaire stands voor lekkernijen uit de Chinese, Indiase en Indonesische keuken. Gekleed in een Chinees kostuum, gaf Micle Fung live kookdemonstraties en draaide een nasi in de stand van Soeng Ngie. Hij kreeg veel bekijks en werd door tientallen personen op de foto vastgelegd.

Voor hen die een goede plek konden bemachtigen onder de uitgestrekte tent, was het podiumprogramma dan ook een super ervaring. Na de traditionele leeuwendans en speeches, volgde het kleurrijke optreden volop dans, muziek, zang en modeshows. De kinderen van het Chinese Arts en Cultural Center (CACC), beten de spits af met hun dans, waarna de Indiërs van de ‘Asian Punjabi Folk Dance Club’ in fleurige Punjabi outfits een Bhangra show weggaven. Zij oogsten veel applaus en gefluit vanuit het publiek. De dansonderdelen werden verder ingevuld door de Indonesische ambassade en de jeugdigen van Marlènes Ballet. Zij dansten samen met CACC de Jasmine Dance.

Op keiharde lekkere Westerse beats, voerden de Surinaamse modellen de aanwezigen, door de Chinese kunstwereld. Ze liepen in deftige, sexy, chique nauwsluitende Chipao’s. De Chinese vrouwenkleding uit één stuk van de Chinese fashion designer Gong Hangyu. Het glitter en glamour-gevoel, werd nog eens benadrukt door de modeshows van de Surinaamse designers Saga Do Rose en Warda Marica Jewelry. Het sluitstuk was een Chipao choreografie met dans en modeshow, waarin Gong zelf als modekunstenaar een rol vervulde.
First Lady Ingrid Bouterse die volgens schema het openingswoord zou voeren, was wegens omstandigheden niet aanwezig. Aan Buitenlandse Zaken minister Niermala Badrising viel de eer te beurt om samen met de drie ambassadeurs het lint door te knippen. Zij kreeg ook het speciale cadeau van de Chinese modeontwerpster.

Co-organisator en gastheer China hield het feest mede in verband met 40 jaar diplomatieke banden Suriname-China. Voor ambassadeur Zhang Jinziong is de samenwerking tussen de drie missies bedoeld om de dynamische Aziatische cultuur en het harmonieus samenleven te weergeven. Dit binnen de multiculturele samenleving Suriname. “Het is een unieke gelegenheid voor het publiek om authentiek Azië te ervaren.” Zhang gaf aan dat Azië en Suriname ver van elkaar liggen, maar nooit ver uit elkaar zijn geweest.

De Aziatische voorouders van veel Surinamers vestigden zich permanent voor een beter leven. Zij dienen als brug tussen hun landen van herkomst en Suriname, “zodat we nu naast elkaar staan en delen lief en leed met Suriname”. Volgens Zhang reden genoeg om de nauwe band en vriendschap tussen Suriname en Azië te vieren. “Om de bloeiende multi-etniciteit van Suriname en zijn vechtlust te vieren!”
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May