Colombia tekent nieuw vredesakkoord met Farc
26 Nov 2016, 01:43
foto
President Juan Manuel Santos en Farc-leider Rodrigo Londono schudden elkaar de hand.(Foto's: Reuters)


De Colombiaanse regering en de grootste rebellengroep van het land, de Farc, hebben een herziend vredesakkoord ondertekend. Het Colombiaanse volk had de vorige overeenkomst in een referendum op 2 oktober verworpen.

De herziende overeenkomst is voor goedkeuring voorgelegd aan het Congres, in plaats van haar te onderwerpen aan een volksstemming. Het akkoord moet een eind brengen aan gewapende conflicten die al meer dan vijf decennia duren en die aan meer dan 260.000 mensen het leven hebben gekost. Miljoenen mensen zijn door de conflicten ontheemd.

In tegenstelling tot het eerste akkoord is deze ondertekend tijdens een sobere ceremonie in de hoofdstad Bogota en is vervolgens overhandigd aan de voorzitter van het Congres. De eerste ondertekening op 26 september is bijgewoond door regionale staatshoofden en de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon.
Ongeveer 800 mensen waren donderdag uitgenodigd voor de ceremonie in Colon Theater in plaats van de 2.500, die de vorige ceremonie in de havenstad Cartagena hebben bijgewoond.

Farc-leider Rodrigo Londono, beter bekend als Timochenko, en president Juan Manuel Santos hebben elkaar de hand geschud na het tekenen van het document. Ze hebben getekend met een pen die gemaakt is van een kogel. De gasten zijn opgestaan en zongen "Si se pudo" (Ja , we kunnen).

Timochenko zegt dat de overeenkomst "een definitief einde maakt aan de oorlog, zodat we op een beschaafde manier met onze verschillen kunnen omgaan." President Santos stelt dat de herziene overeenkomst "beter" is dan de vorige, omdat zij veel van de zorgen van de mensen die tegen het akkoord hadden gestemd in oktober, heeft meegenomen.

Hij waarschuwt dat de uitvoering ervan geen minuut kan worden uitgesteld en heeft de gasten gevraagd zich voor te stellen hoe het zou zijn om terug te keren naar de situatie van oorlog met de Farc. Het staatshoofd verwacht dat het Congres op zijn vroegst volgende week zal stemmen over het akkoord.

Na vier jaren van formele gesprekken tussen de rebellen en de regeringsonderhandelaars, hadden de twee partijen eerder dit jaar een akkoord bereikt. In een emotionele ceremonie werd de overeenkomst op 26 september ondertekend. Maar de Colombiaanse president Santos had vanaf het begin van de onderhandelingen gezegd dat hij wilde dat het Colombiaanse volk een stem in het vredesproces zou hebben. Hij vroeg hen voor of tegen het vredesakkoord te stemmen in een referendum dat op 2 oktober is gehouden. Opiniepeilingen hadden voorspeld dat de deal met een comfortabele marge zou worden goedgekeurd, maar in een verrassend resultaat werd deze nipt afgewezen.

Een bilaterale wapenstilstand werd daarop verlengd tot het einde van het jaar om de twee partijen de tijd te gunnen om hun volgende stappen te plannen. President Santos heeft vervolgens de voormalige president Alvaro Uribe, een fervente tegenstander van het vredesakkoord, ontvangen om zijn bezwaren te vernemen.

De regering en de FARC zijn daarna terug gegaan naar de onderhandelingstafel om te proberen een aanvaardbare nieuwe deal te bereiken voor degenen die tegen hadden gestemd.

In bijna alle 57 punten van de oorspronkelijke overeenkomst zijn wijzigingen aangebracht. De vijf belangrijkste punten die zijn veranderd zijn dat de Farc al haar bezittingen moet aangeven en deze moet overdragen. Het geld zal worden gebruikt voor de herstelbetalingen aan de slachtoffers van het conflict; - de bezorgdheid van religieuze groeperingen dat het akkoord familie waarden ondermijnd, is aangepakt; -er is een termijn van tien jaar ingesteld voor het justitieel overgangssysteem; - van de Farc-rebellen wordt verwacht dat zij volledige informatie geven over hun betrokkenheid bij eventuele drugshandel en - zal het vredesakkoord geen deel uitmaken van de grondwet van Colombia.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May