Otto neemt in kracht toe
24 Nov 2016, 14:43
foto
Orkaan Otto koerst naar het zuiden van Nicaragua.(Foto's: Reuters)


Otto, de zevende orkaan van het Atlantische seizoen 2016, heeft opnieuw aan kracht herwonnen en ligt ongeveer 285 km ten oost-zuidoosten van Bluefields, Nicaragua. Het weersysteem was dinsdag afgezwakt tot tropische storm, maar heeft zich opnieuw versterkt tot een orkaan van categorie 2, zegt het Amerikaanse National Hurricane Center (NHC).

Het systeem pakt zich op met maximale aanhoudende winden van meer dan 150 km per uur en is op weg naar het westen in de buurt met een snelheid van 13 km per uur. Het NHC verwacht dat orkaan Otto de Pacifische kust in het zuiden van Nicaragua of het noorden van Costa Rica later vanmiddag of morgenvroeg bereikt. In Costa Rica zijn 4.000 mensen geëvacueerd en zijn vluchten vertraagd.

In Panama heeft het weersysteem aan minstens vier mensen het leven gekost. Voor Costa Rica is voorspeld dat de zware regen voor een groot aantal modderstromen en gevaarlijke vloedgolven zal zorgen. Otto heeft zich laat in het seizoen ontwikkeld. Sinds de registratie begon in 1851 hebben zich in het Atlantische orkaanseizoen slechts 35 stormen op of na 15 november ontwikkeld tot orkaan. Het Atlantische orkaanseizoen eindigt op 30 november. Voor Nicaragua en Costa Rica geldt een orkaan alarm voor de zuidelijke grens van Costa Rica tot de stad Bluefields in Nicaragua.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May