Raffinaderij Curaçao in financiële crisis
23 Nov 2016, 20:54
foto
De Isla raffinaderij op Curaçao.


De Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA, de exploitant van de Isla raffinaderij op Curaçao, is in financiële problemen. Volgens de premier van de Nederlandse Antillen, Bernhard Whiteman, moeten managers hun auto’s inleveren en is er geen geld voor de traditionele kerstversiering en carnavalsoptochten.

Personeelsleden ouder dan 60 jaar hoeven niet tot hun pensionering te blijven werken. In de overeenkomst die zaterdag is ondertekend met het Chinese bedrijf Guangdong Zhenrong, is overeengekomen dat de onderneming de olieraffinaderij eerder dan 2019 kan overnemen als het helemaal mis gaat met PdVSA. Het contract met PdVSA vervalt in dat jaar.

Guangdong Zhenrong heeft 28 dagen om aan te tonen dat hij over voldoende financiële middelen beschikt om de olieraffinaderij op Curaçao over te nemen en te moderniseren. Dit is één van de clausules in de overeenkomst. Op 17 december moet Guangdong Zhenrong een bankgarantie overhandigen om te bewijzen dat de onderneming haar financiële zaken op orde heeft.

Andere clausules in de overeenkomst zijn onder meer dat een eerste volledige versie van het technisch plan voor de olieraffinaderij vóór 30 april volgend jaar moet worden ingediend. Er moet ook een plan voor de olieterminal op Bullenbaai zijn.
Guangdong Zhenrong wil miljarden investeren in de raffinaderij. Het Chinese bedrijf wil ook 1.200 banen creëren voor de lokale markt.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May