Haïti begonnen met tellen van stemmen
21 Nov 2016, 16:46
foto
Verkiezingsambtenaren werken in het licht van een lantaarn in de hoofdstad Port-au-Prince, Haïti. (Foto's: Reuters)


In Haïti zijn verkiezingsambtenaren begonnen met het tellen van de uitgebrachte stemmen bij de zondag gehouden presidentsverkiezingen. De kiezers hebben lang moeten wachten op deze stembusgang die enkele keren is uitgesteld.

Het zal minstens een week duren voordat alle stemmen handmatig zijn geteld. De verkiezing was voor meer dan een jaar uitgesteld na de uitslag van de stemming in oktober 2015. Door beschuldigingen over wijdverbreide fraude is de stemming van 2015 nietig verklaard. Nadat het mandaat van president Michel Martelly is februari afliep, is Jocelerme Privert als interim-president benoemd.

De Caribische natie heeft zondag gestemd voor een nieuwe president en nieuwe wetgevers. Als geen van de 27 presidentskandidaten 50% van de stemmen haalt, komt er een tweede verkiezingsronde. Die wordt waarschijnlijk op 29 januari gehouden. Een kandidaat heeft 50% van de stemmen nodig om in eerste direct gekozen te worden.

Opiniepeilingen suggereren dat de 47-jarige Jovenel Moise kan rekenen op een vroeg voorsprong, maar de aanhangers van Maryse Narcisse zeggen dat hun kandidaat in de leiding is. Moise geniet de steun van voormalige president Martelly en is lid van zijn Parti Haitien Tet Kale –wat staat voor Haïtiaanse Kale Hoofden Partij.
In de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in oktober 2015, had Moise –een bananen-exporteur- de stemming gewonnen. Maar na beschuldigingen van fraude, zijn die verkiezingen nietig verklaard.

Narcisse is arts en wordt gesteund door Haïti's eerste democratisch gekozen president Jean-Bertrand Aristide. Zij is één van de twee vrouwen die zich kandidaat heeft gesteld voor de hoogste functie in het land.

Wie de verkiezingen wint, zal de uitdaging hebben om een land dat is geteisterd door natuurrampen weer op te bouwen. Orkaan Matthew heeft begin oktober 90% van sommige zuidelijke gebieden van Haïti vernietigd. De meest recente orkaan Matthew, vernietigd 90% van sommige zuidelijke gebieden van Haïti.

De burgers zeggen dat ze hulp nodig hebben na de orkaan “omdat alles is verloren.” Een oproep voor donaties van de Verenigde Naties heeft tot nu toe niet geleid tot de helft van het bedrag dat was gevraagd.

Volgens berichten was de opkomst in de gebieden die het zwaarst getroffen zijn door Matthew laag. Maar de voorzitter van de Kiesraad, Leopold Berlanger, zegt dat hij over het algemeen tevreden is met de manier waarop de stemming is verlopen.

In de hoofdstad Port-au-Prince stonden kiezers al vroeg in de wachtrij om hun stem uit te brengen. Enkele uren nadat de stembureau’s sloten is er brand uitgebroken op een markt in een buitenwijk van de hoofdstad Port-au-Prince. De oorzaak van de brand is nog onbekend.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May