Haïtianen stemmen in uitgesteld presidentsverkiezingen
20 Nov 2016, 13:16
foto
Ongeveer 6,4 miljoen kiezers kunnen vandaag stem uitbrengen op 27 presidentskandidaten in Haïti. (Foto: Reuters)


Haïtianen gaan vandaag naar de stembus nadat de presidentsverkiezingen meer dan een jaar zijn uitgesteld. Beschuldigingen van fraude tijdens de laatste verkiezingen nu meer dan een jaar geleden, zijn de oorzaak geweest van het uitstel.

De Caribische natie brengt haar stem uit voor een nieuwe president en nieuwe wetgevers in de hoop de constitutionele orde te herstellen. De uitslag van de stemming oktober 2015 is nietig verklaard, waardoor er een machtsvacuüm was ontstaan nadat het mandaat van de toenmalige president Michel Martelly in februari was verstreken.

Haïti kampt al tientallen jaren met corruptie en in de afgelopen jaren heeft het land een aantal verwoestende natnuurrampen gehad die hem hebben verlamd. De recentste ramp, de doortocht van orkaan Matthew, heeft honderden gedood en duizenden woningen vernietigd.

Veel burgers leven nog steeds in tijdelijke huisvestingen, waaronder scholen die vandaag worden gebruikt als stembureaus. De situatie heeft geleid tot spanningen tussen dakloze gezinnen en de autoriteiten, die willen dat ze de schoolgebouwen ontruimen, zodat de stemming kan plaatsvinden.

Er is hoop onder Haïtianen dat deze verkiezing het begin van het proces van de wederopbouw van het door rampen getroffen land kan zijn. Bijna 6,4 miljoen burgers kunnen kiezen uit 27 presidentskandidaten. Bijkans 13.000 politieagenten en functionarissen van de Verenigde Naties monitoren de stemming.

De nieuwe president zal naar verwachting in februari overnemen van interim-president Jocelerme Privert. Als er een tweede stemmingsronde nodig is tussen de twee kandidaten met het hoogst aantal stemmen, zal die beslissende ronde waarschijnlijk in januari plaatsvinden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May