Emmaschool wast handen op de juiste manier
19 Nov 2016, 13:32
foto
Een leerling van de Emmaschool maakt dankbaar gebruik van het nieuwe handwassysteem.


“Nu kunnen we op de juiste manier onze handen wassen. Voordien was het gewoon fra-fra.” Zo verwoordt een blijde leerling van de Emmaschool de verbeterde sanitaire voorzieningen. Daartoe behoort een compleet handwassysteem, waar de leerlingen inmiddels al een maand gebruik van kunnen maken. In het curriculum wordt reeds aandacht besteed aan zaken zoals gezondheid en hygiëne. “Het handwassysteem komt helemaal goed van pas bij de lessen”, laat Henna Djohari, onderhoofd van de Emmaschool, optekenen.

De schenking van het handwassysteem maakt deel uit van een landelijke handenwassencampagne, waar onder anderen het Bureau voor de Openbare Gezondheidszorg (BOG), de Regionale Gezondheidsdienst (RGD), de districtscommissariaten Paramaribo Noord-oost en Zuid-west, het Celos en Intermed Caribe zich samen sterk voor hebben gemaakt. Er is bewust voor gekozen de leerlingen van de Emmaschool in deze campagne mee te nemen, omdat de actoren uit hoofde van hun maatschappelijke betrokkenheid niemand wil uitsluiten. Op de Emmaschool zitten moeilijk lerende kinderen. Op basisniveau zijn 84 leerlingen ingeschreven en op voortgezet niveau 33, terwijl 16 kinderen in het 7e leerjaar (5e klas pilot) zijn. In een eerder stadium waren onder andere ook de Kennedyschool, de Richenel Slooteschool en de Petrus Dondersschool in dit project meegenomen.

Openbare gelegenheden
Een ander onderdeel van de handenwassencampagne betreft de samenwerking met diverse openbare gelegenheden, waar hygiëne en met name handhygiëne een belangrijke rol speelt. Zo is enige tijd terug de toilettengroep van het Openlucht Museum Nieuw-Amsterdam gerenoveerd en gemoderniseerd. Hetzelfde geldt voor de toilettengroep op het Revoplein. Guno Hart, beheerder van toilettengroep Revoplein, is enorm blij met de samenwerking: “Je had daarvoor een onhygiënische situatie, maar nu is dat verbeterd. Je krijgt zeep met een druk op de knop en ik hoef toiletpapier meer voor te rollen”.

Behalve dat burgers op deze manier minder risico lopen om ziek te worden, kleeft er nog een ander maatschappelijk voordeel aan het uitvoeren van deze projecten. “Het wildplassen wordt enigszins tegengegaan, want je kunt tegen een heel redelijk tarief gebruik maken van een schoon en hygiënisch toilet,” zegt Dave Wirjomengolo, één van de coördinatoren van de handenwassencampagne. Om de bewustwording rondom het belang van een goede handhygiëne te vergroten, zullen op deze openbare gelegenheden ook billboards worden geplaatst.

De toilettengroep van het Revoplein is vandaag, 19 november, Wereld Toiletdag, van haar exemplaar voorzien. Op deze door de VN ondersteunde dag wordt extra aandacht gevraagd voor het feit dat maar liefst 2,5 miljard mensen in de wereld niet over normale sanitaire voorzieningen kunnen beschikken. Elk jaar sterven 800.000 jonge kinderen aan diarree. Dat is 2.200 kinderen per dag. In de meeste westerse landen is diarree slechts een ongemak, die na een paar dagen alweer verholpen is. In de verkeerde omstandigheden wordt diarree echter dodelijk. Zo blijkt diarree in Sub-Sahara Afrika en Zuid-Azië één van de belangrijkste doodsoorzaken bij kinderen van 5 jaar en jonger. Diarree is vaak het gevolg van een tekort aan schoon drinkwater, slechte of helemaal geen sanitaire voorzieningen en het ontbreken van kennis over de – soms fatale - gevolgen van slechte (hand)hygiëne voor de gezondheid.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May