Vandaag uniek bezoek grootste vliegtuig aan Suriname
18 Nov 2016, 13:08
foto
De Antonov AN-225 is in 2010 geland op de Johan Adolf Pengel luchthaven. (Foto: Andrew Muller)


Vanmiddag krijgt de Johan A. Pengel International airport uniek bezoek van het grootste vliegtuig in de wereld. Het gigantische vrachttoestel de Antonov AN-225 is zojuist vertrokken uit Orlando en wordt rond 17:25 uur lokale tijd verwacht op Zanderij. Luchtvaartliefhebbers en spotters kijken enthousiast uit naar dit speciale bezoek, die aanvankelijk voor afgelopen zondag gepland was. Sindsdien is het vliegschema meerdere malen gewijzigd.

De Antonov AN-225 'Mriya' is ontworpen door de gelijknamige Oekraïense vliegtuigenbouwer Antonov en wordt ingezet voor zware vrachtklussen sinds haar eerste vlucht in 1988. Tot op heden is er maar één exemplaar geproduceerd. Dit toestel wordt aangedreven door 6 motoren en is groter dan het grootste passagierstoestel de Airbus A380 en de Boeing 747 'Jumbo'.

In 2010 bracht de Antonov haar eerste bezoek aan Surinames internationale luchthaven. Net als de vorige keer is er voor Zanderij gekozen voor een tankstop vanwege de lange start- en landingsbaan. Met een lengte van 3.480 meter de langste baan in de regio. Na ongeveer twee uren op de Surinaamse bodem, zal dit zes-motorig toestel zijn reis vervolgen richting Chili.

Santosh Gangaram Panday
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May