Hoefdraad: Ruimte schuldplafond nodig door terugval BBP
16 Nov 2016, 05:12
foto
Minister Gillmore Hoefdraad


Minister Gillmore Hoefdraad van Financiën verduidelijkt in gesprek met Starnieuws dat het Bruto Binnenlands Product (BBP) in reële termen met 2,7% is ingekrompen in 2015. Het BBP wordt berekend door het Algemeen Bureau voor de Statistiek. Daarnaast is de SRD in waarde afgenomen. Op de zware kritiek die wordt geuit voor de verruiming van het schuldplafond van 60 naar 80%, zegt de minister dat het een gegeven is dat het BBP teruggevallen is en de munt is gedeprecieerd.

Hoefdraad benadrukt dat US$ 300 miljoen uit de obligatielening voor Staatsolie is. De regering heeft besloten om het staatsbedrijf 'uit de puree' te halen. Dat bedrag is 6% van het BBP. De minister merkt op dat het niet de bedoeling is dat onverantwoorde leningen zullen worden genomen met de verruiming van het obligoplafond. Het gaat om financiering van de ontwikkeling en uitvoeren van projecten. Hoefdraad haalt aan dat de koers dit jaar voor de US dollar boven de SRD 7 is. Bij het bepalen van het BBP van dit jaar in uiterlijk augustus 2017 zal het BBP nog verder inkrimpen.

De minister zegt dat de perspectieven voor 2017, 2018 en 2019 veel beter zijn. Hij wil met de ruimte die nu ontstaan is uit de obligatielening, ook alle achterstallige schulden inlopen. De regering heeft besloten om naar De Nationale Assemblee te gaan voor verruiming van het plafond. "Wij gaan echt geen wilde dingen doen. De overheid blijft bezuinigen. Het overheidstekort is minder dan de afspraken die gemaakt waren met het IMF," zegt de bewindsman. Dit traject wordt voortgezet.

De nieuwe belastingmaatregelen, de inkomsten uit de goudmijn van Newmont, de besparingen door de raffinaderij van Staatsolie en andere inkomsten zal de regering volgens Hoefdraad in staat zijn om de schulden af te betalen. Hij voert aan dat de wetswijziging van tijdelijke aard is. Door de economische dip is het volgens hem noodzakelijk om de Wet op de Staatsschuld aan te passen. De oppositie heeft intussen te kennen gegeven dat de regering door wil gaan met lenen en daarvoor zelfs de wet wil wijzigen. Hoefdraad stelt dat de regering een serieus financieel beleid voert. De verruiming is nodig om de ontwikkeling van het land niet te stagneren.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May