Code Ops succesvol tijdens hackaton in Guyana
11 Nov 2016, 07:16
foto
Het team van Code Ops bestaat uit: Agon Emanuels, Timothy Pocorni, Mitchel Pawirodinomo, Simon Noerdjan en Jonathan Tobi.


Guyana heeft zijn eerste hackaton achter de rug. Deelnemers moesten in 48 uur een applicatie of website bouwen die daadwerkelijk helpt bij het oplossen van bepaalde problemen. Code Ops uit Suriname is op het ‘Code Til’ Yuh Drop’ evenement met de tweede prijs ervandoor gegaan. Het evenement is gewonnen door Verizon 75 (V75) uit Guyana.

De Guyanese autoriteiten zijn erg onder de indruk van de geleverde producties. Ze zijn niet van plan een jaar te wachten op de volgende hackaton maar mikken op maart 2017 om de tweede te organiseren. De competitie is gehouden door het ministerie van Public Telecommunications en had als doel om het aanwezige talent in Guyana zichtbaar te maken, om het niveau van ontwikkeling aan te tonen en om de ICT-branche te promoten. V75 heeft een website genaamd ‘Tell’ gebouwd. De site dient als een centraal meldpunt van incidenten. Afhankelijk van het probleem worden de juiste autoriteiten en instanties automatisch op de hoogte gesteld om te helpen of op te treden. Er is ook een monitorings- en waarschuwingssysteem ingebouwd zodat functionarissen zaken kunnen blijven volgen en instanties of nutsbedrijven bekendmakingen kunnen doen. Incidenten kunnen anoniem gemeld worden en gebruikers kunnen ook kiezen van wie en over welke gevallen ze op de hoogte willen blijven.

Code Ops heeft een ‘app’ gebouwd die senioren burgers gaat helpen bij het innen, besteden en bijhouden van hun pensioen en AOV. “Het is in Guyana moeilijk voor ze hun geld te ontvangen,” geeft Jonathan Tobi van Code Ops in gesprek met Starnieuws aan. “Ze moeten daarvoor naar de post-office waar ze in lange rijen moeten staan. Het gebeurt ook dat het geld nog niet gestort is wanneer ze er zijn. De kans dat ze beroofd worden na ontvangst, is ook erg groot. Familieleden maken ook misbruik van hen omdat ze hun documenten gebruiken om het geld zelf op te halen. Wat wij hebben gebouwd stelt de senioren in staat om alles via de telefoon te doen,” geeft Jonathan aan. “Het systeem zorgt ervoor dat wanneer er gestort is, het geld in ‘credits’ wordt omgezet op hun mobiel. Dit betekent dat ze niet meer op straat hoeven om te ontvangen, dat ze niemand hoeven te machtigen. Ze kunnen gewoon transacties plegen bij de winkel of van persoon tot persoon. En als ze toch harde cash nodig hebben, kunnen de credits weer gewoon omgezet worden. We hebben dit kunnen neerzetten omdat Guyana al beschikt over mogelijkheden voor mobiele betalingen.”

Code Ops heeft twee keer meegedaan aan de 24 uurs hackaton van Telesur en IT-Core. Het team bestaat uit Agon Emanuels, Timothy Pocorni, Mitchel Pawirodinomo, Simon Noerdjan en Jonathan Tobi, allen Natinners. Mitchel en Jonathan vervolgen hun opleiding op Unasat. Simon is directeur van Bit Dynamics. “We willen tonen dat onze kennis en kunde overal in de wereld ingezet kan worden,” geeft Simon aan. “Code Ops is meer dan een hacktongroep.” De groep wil uitbreiden en een beweging worden die ICT bij jongeren promoot. In Guyana zijn de autoriteiten zeer goed gestemd over de resultaten van de eerste hackaton. Telecommunicatieminister Cathy Hughes acht het talent en de potentie van de jongeren om het land Guyana te helpen ontwikkelen, bewezen. In maart 2017 wordt de tweede georganiseerd en zal wederom gesponsord worden door GT&T, Guyana's grootste telecombedrijf.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May