Cuba kondigt militaire oefeningen aan na winst Trump
10 Nov 2016, 16:18
foto
Cuba heeft zijn laatste strategische militaire oefeningen gehouden in 2013. (Foto: Getty Images)


De Cubaanse regering heeft aangekondigd dat zij gedurende vijf dagen nationale militaire oefeningen zal houden om zich voor te bereiden op “een reeks van vijandelijke actie.”

Cuba heeft de oefeningen niet gekoppeld aan de overwinning van de Republikeinse kandidaat Donald Trump in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Maar analisten zeggen dat dergelijke oefeningen in het verleden zijn gehouden in tijden van spanning of om een signaal te sturen naar de Verenigde Staten (VS).

Tijdens zijn campagne heeft Trump gezegd dat hij de recente dooi in de betrekkingen tussen Cuba en de VS zou keren. Het ministerie van Defensie in Havanna heeft het besluit in de staatskrant Granma aangekondigd.

Hij zegt dat de manoeuvres -Bastion Strategic oefeningen- zullen worden gehouden van 16 tot 18 november met twee extra dagen van oefeningen die de Cuba’s Nationale Defensie Dagen op 19 en 20 november markeren. De oefeningen dienen om “de troepen en de bevolking voor te bereiden op hoe een reeks van vijandelijke actie tegen te gaan".

Beweging van troepen en "oorlogsmateriaal evenals fly-overs en explosies indien nodig", maken deel uit van de oefeningen staat in de verklaring te lezen. In 1980 zijn voor de eerste keer dat Bastion Strategic oefeningen gehouden, dat was kort na de verkiezing van Ronald Reagan tot de Amerikaanse president.

Trump’s verkiezing komt minder dan twee jaar nadat de huidige Amerikaanse president Barack Obama en zijn Cubaanse ambtgenoot Raul Castro een dooi in de beladen betrekkingen tussen de twee landen hebben aangekondigd. Sindsdien zijn er een reeks van symbolische en praktische bewegingen geweest om hun banden te vernauwen. Zo heeft Cuba een ambassade geopend in Washington DC en heeft Washington zijn ambassade heropend in Havana. President Obama heeft ook een bezoek gebracht aan Cuba. De reisbeperkingen tussen beide landen zijn versoepeld en zijn rechtstreekse vluchten hervat. Ofschoon de handelsbeperkingen zijn versoepeld, is het langdurige Amerikaanse handelsembargo niet opgeheven.

Trump is niet helemaal duidelijk geweest over wat zijn Cuba-beleid zal zijn. Terwijl hij heeft gezegd dat hij het in beginsel eens is met “het concept van de opening met Cuba”, heeft hij vervolgd met dat de “VS een betere deal gemaakt zou moeten hebben.” In een tweet beschuldigde hij president Castro van een gebrek aan respect voor het niet begroeten van president Obama op de luchthaven. Tijdens een debat op CNN zei hij dat hij de Amerikaanse ambassade in Havana zou sluiten "tot het moment dat er echt een goede deal kon worden gevonden." In het verleden heeft Trump eveneens zijn steun betuigd voor het Amerikaans handelsembargo.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May