Geldinzameling voor betere ambulancezorg
10 Nov 2016, 17:52
foto
Roël Brug, voorzitter van stichting Suraems bekijkt de spullen in de ambulance. (Foto's: René Gompers)


Stichting Suraems (Suriname Ambulance en EMS-Services) en haar partners zijn een geldinzamelingscampagne begonnen. Bij deze activiteit wordt ook een nieuw product van Suraems gepromoot; de Ambu-Pas. Personen die vanaf €25 doneren komen in aanmerking voor een basispakket van ambulance zorg. Suraems wil minimaal €20.000 ophalen. Het publiek kan voorlopig alleen nog ‘online’ zijn donatie doen via www.apura.org, Surinames eerste ‘crowdfunding’ website.

Suraems die sinds 2015 medische diensten verleent, is in juni dit jaar een ambulancedienst begonnen om de aanrijdtijd van de ziekenwagens te verkorten. De stichting heeft recent een proefproject van vier maanden, dat is gedraaid met de Centrale Meldkamer en het Korps Politie Suriname, afgesloten. Vastgesteld is dat de behoefte aan een ambulancedienst heel groot is. Dit betekent voor de stichting dat die meer ambulances en meer personeel nodig zal hebben. Om de nieuwe uitdaging aan te gaan, gaat Suraems samenwerken met stichting 1 voor 12, SuriDocs, stichting Corantijn en Apura Networks.

“We vragen niet veel. Voor ons is belangrijk dat de exploitatiekosten en het onderhoud van de ambulances gedekt zijn,” vertelt Roël Brug, voorzitter van stichting Suraems. Over niet al te lange tijd komen er nog twee ambulances bij. De donaties zijn al gedaan. De stichtingen zullen ervoor zorgen dat de verschepingskosten van de ziekenwagens en het medisch materiaal worden gedekt. Er zal ook meer personeel in dienst worden genomen dat stuk voor stuk getraind moet worden in het verlenen van de eerste hulp bij ongevallen. Vertegenwoordigers van SuriDocs komen in het eerste kwartaal van 2017 naar Suriname om na te gaan op welke manier de diensten verbeterd en voortgezet kunnen worden.

Apura Networks is al enkele jaren bezig met crowdfunding. Dit houdt in dat zij het publiek in staat stelt bepaalde projecten rechtstreeks (via internet) te financieren. Een uitkomst voor organisaties en individuen die geen investeringskapitaal kunnen krijgen bij de banken. Er is onder andere geld opgehaald voor afstudeerprojecten, Suriname Bekend(t) een boek over 75 bekende Surinamers, kindertehuizen en een accreditatieprogramma van de Anton de Kom Universiteit. Tot nog toe is er voor Suraems ruim €1.200 opgehaald.

De Ambu-Pas zal in een later stadium ook gewoon te koop zijn, licht Miguel Rodrigues, managing-director van Apura Networks toe. “De klant kan zelf de grootte van het zorgpakket bepalen.Je kunt bijvoorbeeld een internist aan het pakket toevoegen. Maar als je alleen vervoerd wil worden, is een pas van €25 al voldoende." Momenteel dekken de verzekeringsmaatschappijen slechts een deel van de ambulancekosten tot SRD 250. De Ambu-Pas kan slechts één keer worden gebruikt.

Brug haalt aan dat er al vier pogingen zijn ondernomen om permanente ambulancediensten te verlenen. Ze zijn allemaal mislukt, zegt hij. Brug heeft graag dat, naar het Nederlands model, de regering faciliterend optreedt en dat er met de verzekeringsmaatschappijen een manier gevonden kan worden om deze dienst in leven te houden. “Wij (de samenwerkende organisaties) willen dit zolang mogelijk voortzetten, maar we willen ook niet altijd onze hand ophouden. Er moet een duurzame strategie worden uitgezet om dit in stand te houden. Aan de overheid zullen wij geen geld vragen. We willen alleen dat zij de wegen voor ons vrij maakt. De ambulancedienst moet net als de de brandweer 1 maal 24 uur paraat staan. Laten we daarop inspelen.” De inzamelingsactie duurt tot en met 5 december.

René Gompers
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May