Hillary Clinton: Trump moet kans krijgen om te leiden
09 Nov 2016, 20:13
foto
Hillary Clinton: "Amerika is dieper verdeeld dan we dachten." (Foto: Reuters)


De Amerikaanse president-elect Donald Trump moet een kans krijgen om te leiden, zegt zijn verslagen rivaal Hillary Clinton. Ze is voor het eerst in het openbaar getreden sinds zij haar nederlaag had toegegeven. De Democraat zegt dat ze hoopt dat Trump een succesvolle president zal zijn voor alle Amerikanen.

De Republikein zal de 45e Amerikaanse president worden na zijn verbazingwekkende overwinning na een splijtende verkiezingscampagne. Trump heeft morgen een ontmoeting met scheidende president Barack Obama in het Witte Huis. De gouverneur van New Jersey, Chris Christie, zal het overgangsteam tot de inauguratie leiden. Na tien weken, op 20 januari, vindt de inauguratie van Trump plaats.

De president-elect heeft gezegd dat zijn onmiddellijke prioriteiten het herstel van de infrastructuur van het land en een verdubbeling van de economische groei zijn. President Obama, die zijn opvolger in een telefoongesprek in de vroege ochtenduren had gefeliciteerd, zei dat het “geen geheim was dat hij en Trump behoorlijk significante verschillen hadden. Maar, voegde hij eraan toe “wij willen allemaal wat het beste is voor dit land” en dat hij “bemoedigd” was door wat hij de avond tevoren had gehoord in de woorden van Trump.

Clinton heeft er bij haar aanhangers op aangedrongen om de verkiezingsuitslag te respecteren en stelt dat de vreedzame overgang van de macht is de grondwet is verankerd. "Het spijt me dat we deze verkiezing niet hebben gewonnen voor de waarden die we delen en de visie die we voor ons land hebben,” sprak Clinton haar aanhangers toe in New York. "We hebben gezien dat onze natie dieper is verdeeld dan we dachten."

Verwijzend naar haar eigen speech toen ze in 2008 werd verslagen door Barack Obama bij de Democratische kandidaatstelling, zei ze: “We hebben dat hoogste en zwaarste glazen plafond nog niet verbrijzeld. Maar op een dag, zal iemand dat doen." Ze vervolgde met "aan alle kleine meisjes die kijken ... twijfel er nooit aan dat je waardevol en krachtig bent en alle kansen en mogelijkheden in de wereld verdient.”

Trump vertelde zijn juichende aanhangers in het verkiezingskamp vanochtend in de vroege uren dat de Amerikanen nu “de wonden van verdeeldheid moeten verbinden” na de slopende, bittere verkiezingsstrijd. “Ik wil de wereldgemeenschap vertellen dat terwijl we altijd de belangen van Amerika voorop zullen stellen, we eerlijk met iedereen zullen omgaan,” sprak de invloedrijke makelaar, voormalige reality-tv-ster en politieke nieuwkomer.

De voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan, heeft hulde betuigd aan zijn collega-Republikein en zei dat hij “de politiek op zijn kop” had gezet en nu een verenigde Republikeinse regering zal leiden. Vanaf januari zullen de Republikeinen niet alleen het presidentschap hebben, maar ook de controle over beide instellingen van het Congres. Een gegeven dat alle voorspellingen van enquêteurs tart.

Ryan, een lauwe aanhanger van de president-elect, zegt dat het sterk resultaat van hun partij bij de verkiezingen voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden niet in geringe mate te danken is aan Trump. Hij heeft herhaaldelijk naar Trump’s running mate, Mike Pence, verwezen als "mijn goede vriend" en "een goed mens".

Clinton's running mate, Tim Kaine, heeft haar (Clinton) beschreven als "een geschiedenis maker" en zei dat het "uniek moeilijk" was om als vrouw gekozen te worden voor de hoogste federale functie in de Verenigde Staten. Amerikaanse media melden dat Clinton voor staat in de populaire stemming, zij het met minder dan 1%, hoewel Trump door het kiescollege het pad naar de overwinning is opgegaan.
In 2000 was het de laatste keer dat de verslagen kandidaat meer stemmen won dan de persoon die tot president was verkozen. Toen versloeg de Republikeinse George Bush de Democraat Al Gore.

Trump heeft alle peiling prognoses vernietigd door te winnen in de belangrijkste kiesstaten waaronder Florida, Ohio en Pennsylvania. Uit peilingen blijkt dat hij 58% van de blanke kiezers achter zich heeft gekregen tegenover de 37% voor Clinton. Hij heeft het bijzonder goed gedaan onder de blanke mannen en blanke kiezers zonder een college graad. Onder de zwarten, Latino’s en de Aziatische Amerikanen is hij minder populair. Op 20 januari 2017 wordt hij ingehuldigd als president van de Verenigde Staten - het eerste gekozen ambt dat hij ooit zal hebben.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May