12-maandsinflatie is 77,1% in september
09 Nov 2016, 13:18
foto
Iwan Sno, directeur van het Algemeen Bureau voor de Statistiek. (Foto: Raoul Lith)


De 12-maandsinflatie (september 2015-september 2016) is vastgesteld op 77,1%. In juni was het laatste inflatiecijfer uitgegeven door het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS). De consumentenprijsindex (CPI) was in juni ten opzichte van juni vorig jaar 63,8%. Het ABS is overgestapt naar een nieuw basispakket van goederen.

ABS-directeur Iwan Sno deelde vandaag op een persconferentie mee dat door subsidieproblemen sinds vorig jaar er veel acties gevoerd zijn door het personeel. De salarissen zijn nagenoeg elke maand te laat uitbetaald. Dit is gebeurd in een periode waar revisie plaatsvond van het basispakket, benadrukte Sno. Van april tot juni zijn beide pakketten gevolgd, wat extra werkzaamheden met zich meebracht. Dit was nodig om de twee pakketten aan elkaar te kunnen koppelen. Om de vijf jaren wordt het pakket aangepast om zo actueel mogelijk te blijven.

Door acties en demotivatie van het personeel door te late uitbetalingen van het salaris, is er ernstige vertraging opgetreden bij het uitkomen van de CPI-resultaten van juli tot en met september. Sno zegt dat ernaar gestreefd wordt om de situatie zo snel mogelijk te normaliseren. Hij hoopt dat de regering prioriteiten stelt, want de statistieken zijn ook voor de overheid hard nodig. Er is nu een missie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Suriname voor de beoordeling van de economie van het land (Artikel IV consultatie). Sno zei dat IMF ook steeds om statistieken heeft gevraagd, maar die waren er gewoon niet.

De consumentenprijzen zijn in september ten opzichte van augustus gemiddeld met 5,3% gestegen. De 12-maandsinflatie is 77,1%. De CPI is een maat voor gemiddelde verandering in de prijs van een naar kwaliteit en kwantiteit vast pakket aan goederen en diensten, bestemd voor consumptieve doeleinden. Er zitten 316 items in het CPI-pakket. Prijsopnames worden verricht in Paramaribo, Wanica, Nickerie, Coronie, Saramacca, Commewijne en Para bij ongeveer 630 meetpunten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May